Miksi neulominen kannattaa?

Tiesitkö että neulominen on palvelus aivojen hyvinvoinnille. Tutkijat muun muassa Yhdysvalloissa ja Iso-Britaniassa ovat todenneet neulomisen terveyshyödyt. Erityisen tärkeänä pidetään neulomisen tai virkkaamisen rytmistä liikettä joka samalla haastaa sekä rentouttaa aivoja. 


TERVEYSHYÖDYT:

*  Vähentää stressiä ja masennusta

Tutkimuksista on käynyt ilmi, että neuloessa stressihormoni kortisolin määrä laskee ja mielihyvä hormonien dopamiinin ja serotoniinin määrä kasvaa. Neulominen voi viedä aivot meditatiiviseen tilaan esim. joogan tavoin. 

Kehittää motorisia taitoja

Yleensäkin käsitöitä tehdessä ovat sormien ja käsien lihakset jatkuvassa liikkeessä. Tällainen liike kehittää aivokuoren alueita jotka ohjaavat käden lihaksia.

* Edistää oppimista, muisti ja keskittymiskykyä

Rytminen liike auttaa monia oppimaan ja muistamaan asioita paremmin. Fyysinen liike vilkastuttaa verenkiertoa ja pitää yllä mielenvireyttä. Uuden oppimista tukevat myös neulomisen tavoin esim. kävely, piirtäminen, silittäminen ja venyttely. Tekeminen tukee oppimista sekä keskittymiskykyä kunhan se ei vaadi tarkkaavaisuutta. 

* Voi vähentää kroonisia kipuja

Kun neuloo kohtuudella ja pitää taukoja, voi neulominen auttaa kipuihin sormissa ja ranteissa. Sairaaloissa kroonisten kipupotilaiden hoidossa on jopa käytetty neulomista. Esimerkiksi Iso-Britaniassa Bathin kaupungin sairaalassa kokoontuvat kroonisista kivuista kärsivät viikottain yhdessä neulomaan ja virkkaamaan. 

* Voi ennalta ehkäistä muistihäiriöitä ja dementiaa

Neulominen ja uusien mallien opettelu voi ennalta ehkäistä muistisairauksia samoin tavoin kuin esim. sudokujen ja ristikoiden tekeminen. 


Nämä tiedot olivat todella mielenkiintoisia ja selittävät osaltaan kokemuksiani pienten sukkien kutomisesta. Se ihana rauhoittava tunne ja ylipäätään se levollisuus joka valtasi minut. Toisaalta myös ne pienet haasteet, muistaminen ja todellakin se rytmi. Ne tekivät minuun syvällisen vaikutuksen. Mielenkiintoista eikö totta!

Lähteenä käytetty:  Parasta aivoillesi, R. Kivimetsä  Otava

Kommentit

Suositut tekstit