Ulkonäkö

Saanko näyttää huolitellulta ja kauniilta? Minä, jolla on näkymätön vamma ja kamppailen jaksamisen kanssa. Minä, joka yrittää antaa näyttöä siitä, mihin minun terveyteni riittää.

Tätä olen mielessäni miettinyt, kertooko ulkoinen hapitus ja ulkonäkö jotain? Kertooko se miltä näytän, mitkä ovat edellytykseni työelämässä? Ulkonäonkö perusteella teemme johtopäätöksiä työkyvystä ja jätämme huomioimatta kaiken muun?


Olen kohdannut rajani jälleen työkokeilussa. Huoliteltu ulkonäköni ei ole millään tavoin yhteydessä selviytymiseeni ja se ei hävitä pois kolarissa tulleita vammoja. Minun yksi suurimmista haasteista on aivovamman aiheuttama väsymys eli fatiikki. Se on luonteeltaan aivan erilaista väsymystä kuin unen puutteesta aiheutuva. Aivovommasta johtuva väsymys nimittäin tuntuu tavallista nopeampana väsymisenä ja kuormitusherkkyytenä. Säännölliset päiväunet,  tekemisen tauottaminen sekä lepohetket tukevat päivittäistä jaksamista. (Aivovammaliitto)

Aivovamma on näkymätön vamma, aivan kuten esimerkiksi mielen - ja kivun sairaudetkin. Se saattaa hämmentää, kun huoliteltuna pinkkine kynsineen väsähtää ja hiipuu kykenemättömäksi. Ihan varmasti tämä aiheuttaa ihmetystä. Tässä on juuri se syy, miksi meidän on tärkeää tietää ja ymmärtää sairauksista. Ulkonäkö ei kerro sairaudesta, tilanteesta ja kamppailuista, joita ihminen käy. Oman kokemukseni perusteella voin näin sanoa, mitä sinä olet mieltä?

Jo pikkutyttönä minulle on opetettu tiettyjä käyttäytymiseen liittyviä etikettejä ja yksi niistä on arvostus työtä kohtaan. Jo pukeutumisella viestitään tätä. Niinpä minä valmistaudun työkokeiluunkin huolitellulla pukeutumisella ja tyylillä. Se on opetettu asia ja osa persoonaani. Sitä se on. Miksi aivovammainen tai jonkun muun näkymättömän vamman tai sairauden kanssa painiva, ei saisi näyttää kauniilta? 


Se on myös itsetunnolle kohotusta ja mielen virkistystä, kun laittaa ripsiväriä ja jotain kivaa päälle. Ja etsii sävysävyyn huivin pisteeksi iin päälle. Tai sipaisee punaista huuliin. Joskus on vain hienoa katsoa itseänsä peilistä tyylikkäämpänä. Meillä kaikilla on siihen oikeus, vammoista tai sairauksista huolimatta. Meillä kaikilla on oikeus olla oman elämänsä prinsessoja ja prinssejä tai kuningattaria ja kuninkaita. Meillä on täysi oikeus tehdä asioita, mistä pidämme. 

Minun hartain toiveeni on, että ethän tee tulkintoja ja arvailuja ulkonäön perusteella? Ne arvailut menevät pieleen, ne eivät ole totuuksia. 

Kaikella rakkudella yksi oman elämänsä prinsessa,

Minna


Kommentit

Suositut tekstit