Miksi lemmikit ovat tärkeitä?

Olen hehkuttanut Luca koiraani pitkin tätä uutta matkaani, kolarin jälkeistä aikaa. Luca on yksi pelastajani, mielen tasapainottaja ja ilon tuoja. Hän tulee lähelleni ja kaipaa rapsutusta aina silloin, kun tunnen itseni alakuloiseksi tai kivut valtaavat minut. Hän aistii ja kommunikoi kanssani. Hän tuo rytmiä elämääni ja vie minut metsään lenkille. Onko sinulla lemmikkiä? Kuulostaako tämä tutulta?

Kuva: Hanne Manelius / Minä ja Luca

Tiesitkö, että lemmikeistä on tehty tutkimuksia esimerkiksi mielenterveyden ja terveysvaikutusten näkökulmista. Lemmikeillä on todettu olevan positiivinen vaikutus mm. psyykkiseen hyvinvointiin. Ei siis ihme, että Lucastakin on tullut minulle tärkeä terapeutti ja rakas ystävä.

Turun yliopiston kansantieteen tutkijatohtori Jussi Lehtonen on havainnut, että tutkimuksissa on todettu stressitasojen laskevan, kun lemmikin kanssa viettää aikaa. Myös lemmikin stressitasot laskevat, kun saa aikaa viettää tärkeän ihmisen kanssa. Eläin ei arvostele omistajaansa, vaan hyväksyy hänen juuri sellaisena kuin hän on. Lemmikki on hyvä kaveri, koska se aktivoi myös fyysisesti. Ihminen ottaa  vastuuta aktiivisemmin myös omasta elämästään silloin, kun hänellä on hoidettavanaan oma lemmikki. Lehtonen on lisäksi tulevaisuudentutkija, hän on nähnyt tekoälyn kehittyvän ihmisten tarpeisiin. Hänen mukaansa tulevaisuudessa nähdään lemmikkeinä robottieläimiä. Ne reagoivat kosketukseen ja tuntuvat oikeilta eläimiltä. Niitä ei tarvitse ulkoiluttaa, ne voi jättää yksin pitkäksi aikaa ja ne eivät kuole. Mielenkiintoista, eikö vain? Mitä ajatuksia sinulle herättää robottieläimet ja ketä ne voisivat palvella?

Luca

Meistä Lucan kanssa on tullut tärkeitä toisillemme, en millään raskisi jättää häntä kotiin, niinpä Luca onkin melkein kaikkialla mukanani. Luca on ollut mukana vanhempieni luona kyläillessä ja hienosti sopeutui kerrostaloelämään.

Rapsutetaan ja hoidetaan rakkaita lemmikkejämme, hoivataan ja halataan. Voimme paremmin ja lemmikitkin ovat kiitollisia. Nautitaan yhdessäolosta ja lemmikin antamasta voimasta myös haasteiden keskellä. Suukotellaan ja hellitään lemmikkejämme, koska siitä seuraa vain hyvää ja positiivista itsellemme ja niille💜Kommentit

Suositut tekstit