Kuvauksen voimauttava vaikutus

Sinulle blogini lukija,

Tänään haluan kirjoittaa sinulle voimaantumisesta ja tuoda sinulle ajateltavaksi näkökulman, joka on minua auttanut suunnattoman paljon tällä uudella ja erilaisella polullani. Tällä polullani, joka minulle annettiin, toisin kuin olisin sitä itse valinnut. Tässä on ollut opeteltavaa ja ponnisteltavaa, sitä tulee olemaan jatkossakin. Minulla on onneksi keinoja ja matkani varrella olen niitä jakanut myös sinulle, ehkä vinkiksi, ajateltavaksi tai muuten vain. Matkani jatkuu ja nyt ajatuksia voimaantumisesta, jonka olen kokenut useampaan kertaan. 


Siitä kaikki alkoi, kun uskaltauduin kameran eteen. Minulle on kamera ollut aina kauhistus, olen suorastaan inhonnut olla valokuvissa. Nyt olen huomannut senkin, ettei kamera pure ja suotta sitä jännittää. Olen saanut kokea jotain aivan uutta, ainutlaatuisen voimallista ja korjaavaa. Olen havainnut itsessäni voimaantumista, eheytymistä ja korjaantumista juuri itsetunnon näkökulmasta. Koen valokuvaukset erittäin terapeuttisina kokemuksina ja siksi ne ovat miellyttäviä hetkiä juuri minulle. Tiedätkö sen tunteen, kun on aikanaan sosiaalialan opinnoissa lukenut teoriaa voimaantumisessa ja voimaannuttamisesta, sitten itse olenkin tässä. Minä kokemassa sitä, mistä voimaantumisessa on käytännössä kysymys. Välillä tuntuu unenomaiselta olotilalta, mutta totta tämä kaikki on, aivan todellista totta. 

Teoriaa

Siitosen (1999) mukaan voimaantuminen on ihmisestä itsestään lähtevä prosessi, joka on yhteydessä hyvinvointiin. Voimaantuminen on henkilökohtainen prosessi, jonka avulla ihminen löytää omat voimavaransa. Se on ihmisestä itsestään lähtevä tapahtumasarja, jonka kannalta toimintaympäristön olosuhteet voivat olla merkityksellisiä. Savolainen (2009) on todennut, että kuvaaja toimii peilinä, kanssakulkijana sekä rohkaisijana. Omalla innostuksellaan kuvaaja kutsuu kuvattavan luovaan prosessiin ja kokemaan iloa onnistumisestaan. Pesonen (2006) puolestaan on todennut, että voimaantumisen kannalta hyväksyvässä kontekstissa toimiminen mahdollistaa onnistumisen. Hyväksyminen on yhteydessä itseluottamukseen, innostuneisuuteen, vastuunottamiseen, tarpeellisuuden kokemiseen sekä omiin kykyihin luottamiseen.  


Tuttua

Aivan, niin todellakin tuttua. Olen oppinut katsomaan itseäni kuvista ja todennut, että olen ihan hyvä just näin, kaikkine arpineen ja vikoineen. Ja se voimallinen tunne, joka aivan sykkii koko kehon läpi. Tämä todellakin toimii, on verrattavissa Miina Savolaisen voimauttavan valokuvauksen -menetelmään. Ihanaa, että olen saanut elämääni ammattilaisia, jotka ovat minua kuvanneet ja mahdollistaneet tämän upean voimaantumisen kokemuksen. 

Onko tämä sinulle tuttu tunne? Se, että kamera pelottaa ja inhottaa tai et kestä katsoa itseäsi valokuvissa. Suosittelen ehdottomasti ottamaan härkää sarvista ja asettautumista valokuvauksen kohteeksi. Sukeltamaan sinne epämukavuusalueelle, ehdottomasti kannattaa. Saat kokea voimaantumisen eheyttävän voiman.

Voimaantuminen

Voisin kuvailla voimaantumista omin sanoin, minusta se tuntuu samalta kuin puhkeaisit kukkaan niin, kuin ruusut saadessaan vettä. Siltä se todellakin minusta tuntuu, en olisi uskonut etukäteen. Ja mikä parasta, en pelkää enään kameraa ja suorastaan nautin kuvaushetkistä. Kiitos kuuluu ihanille ystäville ja ammattilaisille, jotka ovat mahdollistaneet tämän voimaantumisen prosessin.

Rohkeus, heittäytyminen ja itsensä ylittäminen ovat juuri niitä askelia kohti voimaantumista. Suosittelen 💜💚💜


Lähteet, joita tutkin:

Pesonen, A. 2006. Hyväksytyksi tulemisen kokemus sosiaali- ja terveysalan auttamistyössä. Teoksessa Helminen, J. (toim.). Elämä koettelee, tuki kannattelee. Sosiaali- ja terveysalan työ monimuotoisissa perhesuhteissa. Juva: WS Bookwell Oy.

Savolainen, M. 2009. Voimauttava valokuva. Teoksessa Halkola, U., Mannermaa, L., Koffert, T. & Koulu, L. (toim.) Valokuvan terapeuttinen voima. Helsinki: Doudecim.

Siitonen, J. 1999. Voimaantumisteorian perusteiden hahmottelua. Väitöskirja. Oulu: Oulun Yliopiston opettajainkoulutuslaitos. Acta Universitatis Ouluensis, E3

Kommentit

Suositut tekstit