Luopumisia

 Tervehdys sinulle,

Olen viime päivinä pysähtynyt luopumisen äärelle. Olen tuota sanaa pyöritellyt mielessäni ja risteilyt sen myötä monenlaisten tunteiden äärellä. Luopumista sitä on monenlaista ja oikeastaan se on niin, että luopuminen kulkee meidän mukana läpi elämän. 


Siihen tulokseen olen tullut, kun luopuminen on vahvasti ollut läsnä elämässäni eri tavoin, niin kuin meidän kaikkien. Ensimmäiset luopumisen askeleet otamme jo aivan pienenä, tästä esimerkkinä mieleeni tulee vaikkapa luopuminen tutista ja tuttipullosta. Se ottaa todella koville, itkua tulee sydäntä järkevästi. Sitä luopumisen tuskaa pieni lapsi potee aikansa ja sitten asia unohtuu. Tilalle tulee muuta ja elämä on taas mallillaan. Eikö vain, näinhän se menee?

Me sopeudumme vallitsevaan tilanteeseen ja aivan samalla tavoin tämä luopumisen tuska toistuu elämän eri vaiheissa ja erilaisiin asioihin liittyen. Ajattelen vaikkapa luopumista läheisistä rakkaistamme, joudumme kohtaamaan kuoleman varjoja lukuisia ja lukuisia. Näihin varjoihin liittyvät voimakkaasti luopumiset. Samoin kuin sairastumiset ja terveyteen liittyvät huolet, luopumiset terveydestä koskettavat vahvasti. 


Minulla tuoreimpana harteillani ovat luopumiset urasta, työpaikasta ja työkavereista. Virkanaisen ura on ohitse tahtomattani, siitä täytyi luopua. Isoja asioita, joita joudun käsittelemään tovin ennenkuin ne jäävät kokonaan taakse, osana historiaani. Myös minä olen kolarin myötä joutunut luopumaan niin monista asioista, suurimpana on tietenkin terveys. Olen menettänyt aktiivisen elämän, kun ei vaan kykene niin ei kykene. 

Sairauksien tai onnettomuuksien edessä me pienet ihmiset olemme voimattomia, nuo viholaiset ottavat ohjat käsiinsä. Siitä alkaa usein melkoinen taistelu, kamppailu erilaista luopumisista. Pärjäätkö itsesi kanssa? Joudutko nöyrtymään ja luovuttamaan elämälle kaiken sen, mitä olet rakentanut elämäsi ajan? Luopumista ja ja jälleen luopumista... Sitten taas se lohdutus, tilalle tulee ajan saatossa muuta. Onneksi ja hyvä niin, koska muutoin elämä olisi liian synkkää ja pelkästään luopumisia pullollaan.


Luopumis -teema sai minut jälleen maalaamaan ja purkamaan asiaa taitein keinoin. Sain aikaiseksi muutaman akryylimaalein tehdyn taulun, joissa kaikissa saatat nähdä säikeitä luopumisesta.

"Hauras elämä"

"Elämän voima"

Luopumiset ovat elämää, niitä on aina ollut ja aina tulee olemaan. Meidän on sopeuduttava ja mukauduttava niiden myötä, ehkä luopumiset jopa opettavat meitä. Ne antavat ajattelemisen aiheita, mikään ei ole ikuista ja pysyvää. Luovuttava on monista asioista, tilalle tulee aina uusia tuulia ja loppuviimein on kokonaan luopumisen aika....

Sen vuoksi ei mitään kannata jättää tekemättä tai kokematta, täysillä elämää eteenpäin. Jokainen minuutti on arvokas ja ainutlaatuinen. 


Kommentit

Suositut tekstit