Aivovammaviikko

Haluan muistuttaa sinua valtakunnallisesta aivovammaviikosta, se on perinteisesti viikolla 46. Tämä viikko tuo esiin aivovammasta tietoutta ja myös minulle se on erityisen merkittävää, koska olen kirjoittanut blogissani ja halunnut kertoa tästä näkymättömästä vammasta.


Miksi aivovammaviikkoa vietetään? Teemaviikon tarkoitus on tehdä näkyväksi näkymätöntä aivovammaa. Aivovammasta halutaan jakaa oikeanlaista tietoa ja korjata aivovammaan liittyviä vääriä uskomuksia. 

Erittäin hyvä ja tärkeä asia! Tahdon muistuttaa sinuakin siitä, että voit puhua aivan normaalisti aivovammaisen kohdatessa. Kyllä hän sanoo ja uskaltaa kysyä aivan varmasti asiaa uudelleen, jos hän ei jaksanut keskittyä kuuntelemaan tai muuten asia jäi epäselväksi. Joskus olen törmännyt siihen, että minulle on puhuttu kuin pienelle tytölle, hitaasti ja "lässyttämällä". Tiedätkö, se vasta tuntuu typerältä ja ikävältä. Ymmärsin tilanteen kyllä, että toinen osapuoli ei ollut lainkaan kartalla mikä on aivovamma. Ehkä hänelle tai monelle muullekin on vain iskostunut mieleen tuo sana vamma tai vammainen. Muistathan, ettei vikaa ole älyssä eikä ihminen ole automaattisesti tyhmä. 

Pidän hyvänä sitä, että aivovammoista puhutaan ja  julkisuuteen tuodaan aivovammautuneiden tarinoita. Ehkä yksi tunnetuimpia on entisen freestylelaskija Pekka Hyysalon esiintyminen julkisuudessa ja hänen kirjat. Viimeisimpänä on hiljattain julkistettu jääkiekkoilija Tommi Kovasesta kertova kirja kuoleman laakso. Yritin kuunnella kyseistä kirjaa, koska se kiinnostaa minua. Ehkä päällimmäisenä minulle tuli sellainen tunne, että Kovanen ei saanut aluksi oikeanlaista hoitoa ja ymmärrystä, sen vuoksi hänen asiansa mutkistuivat. Häntä hoidettiin ensin mielenterveyspotilaana ja tilanne synkistyi niin, että hän jopa yritti itsemurhaa. Hyvin ikävää, taklauksen seurauksena oli aivovamma, joka paljastui vasta myöhemmin.

Sen vuoksi oikea tieto on tarpeen. Päähän kohdistuneet iskut ja vammat ovat aina syytä ottaa vakavasti, tämä on myös minun ehdoton mielipiteeni. Voin omasta kokemuksesta sanoa, että oikeanlainen ja oikea-aikainen kuntoutus sekä ammattilaisten tuki ovat tärkeitä. Ne auttavat ymmärtämään ja sopeutumaan uuteen tilanteeseen ja ylipäätään uuteen tuottavuuteen nimeltä aivovamma. 


Hyvä, että vietämme aivovammaviikkoa! Se tuo näkyvyyttä ja ymmärrystä lisää. Viestini sinulle on;

Aivovammaisen voit kohdata aivan normaalisti, kuin kenet tahansa. Vamma ei tartu, voit pitää yhteyttä aivan hyvin. Sinun täytyy muistaa se, että esim. voimakas väsyvyys, aloitekyvyttömyyden ja toiminnanohjauksen haasteet heijastuvat hänen arkeen. Aivovammainen taiteilee jaksamisen ja voimavarojen kanssa, ymmärräthän tämän? Välittäminen on parasta, mitä voit hänelle antaa.

💜✨💜✨💜✨💜✨💜✨💜✨💜✨💜✨💜

Rakkaat terveiseni kohtalotovereilleni ja heidän läheisilleen; elämä jatkuu, yrittäkäämme tehdä siitä mahdollisimman suopea ja nauttikaamme kaikesta, mistä voimme. Muistakaa pyytää ja hakea apua, yksin ei ole hyvä jäädä.

Minna

Kommentit

 1. Kiitos hyvästä kirjoituksestasi! Tiedon välittäminen on kaiken ymmärtämisen alku 💚

  VastaaPoista
 2. Tieto aiheesta on sairaaloissakin surkean olematonta. Vaikea voi olla joutumatta hourulaan, jos asioistaan avautuu. Viisainta vaan töpätä testit ja käydä pakollinen määrä psykoterapiaa. Neuropsykologi tajuaa totuuden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on totta, neuropsykologeilla on vahvaa osaamista aivovammoista.

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit