Sanoja pyhäinpävään

Pyhäinpäivä, tämä vainajien muistopäivä saa minut tuntemaan monenlaisia tunteita aina surusta iloon. Tämä päivä koskettaa minua aivan erityisesti nykyään. Tämä päivä on muistojen, kaipauksen ja samalla myös kiitollisuuden päivä.


Minulle pyhäinpäivästä on tullut aivan erityinen kolarin jälkeen. Sitä en osaa tarkemmin selittää, mutta näin on ja jotain merkityksellistä minulle tapahtui tuossa kohtalokkaassa rysäyksessä. Tätä päivää en saata millään juhlia Halloweenina, kauhujen täyttämän rekvisiitan ympäröimänä. Jokainen omalla tyylillään, mutta minulle pyhäinpäivä tuo kynttilät, enkelit ja edesmenneet muistoineen. Kävin viemässä kynttilän muistopaikalle, sillä minulla ei ole läheisten hautoja täällä nykyisessä kotikaupungissani. 


Minulle tulee väistämättä mieleen, että lähellä kuolemaa käyneenä ja kuoleman kanssa vastatusten olleena, herkistyn päivään aivan erilaisin ajatuksin. Kuolemasta on tullut minulle asia, josta saatan puhua. Se ei ole minulle tabu, pelottava ja etäinen. Se on osa elämää, jokaisella meillä on aikamme ja tarinamme. Minun aikani ei ollut vielä lähteä. 

Tunnustan, että ennen kolaria kuolemasta ajattelin etäämmin, kuolema hieman jopa pelotti minua. En saattanut käsitellä sitä kovinkaan syvällisin ajatuksin, se oli ikään kuin pinnallinen olemassa oleva tosiasia. Kolari kosketti minua fyysisesti, mutta myös henkisellä tasolla. Se vapautti minut puhumaan asioista avoimesti, näin uskon. En tiedä, tavoitatko sitä, mitä yritän sinulle kertoa? 


Kuolema koskettaa aina, se koskettaa meitä jokaista, se tulee lähelle ja kylään. Kuolema jättää jälkeensä suuren kaipauksen ja surun. Ajattelen, että suru täytyy kohdata ja surra, jotta elämä kantaa. Kuolema voi olla myös pelottava asia, siitä ei välttämättä haluta puhua. Se saatetaan ikään kuin kätkeä hyllylle, koska asiana se voi olla niin hankala. Sanoja asialle ei saateta löytää. Mitä sinä ajattelet kuolemasta? 

Hiljentykäämme muistamaan edesmenneitä rakkaitamme. He eivät ole kokonaan pois, he ovat lähellämme rakkaina muistoina, enkeleinä ehkä myös tähtinä taivaalla...Halauksin Minna

Kommentit

Suositut tekstit