Voimallista ja eheyttävää

Kuulumisia työkokeilusta -postaukset olisivat liian tylsää luettavaa, näin ajattelin. Ne toistavat itseään, hyvin ei ole tosiaankaan mennyt. Ja se saa nyt riittää aiheesta nimeltä työkokeilu, päätin kirjoittaa vaihteluksi jostain muusta. Tarvitsen oikeasti positiivistä "pöhinää", koska muuten tämä elämä käy liian raskaaksi ja onneksi sitä "pöninää" löytyy. Haluan jakaa tätä "pöhinää" myös sinulle, nimittäin aihe löytyi helposti torstain fiiliksistä. Haluan heti alkuunsa kiittää ihanista ihmisistä, joita on ympärillä, elämässäni juuri nyt. Te tuette ja annatte minulle niin paljon iloa, jaksamista, positiivista virtaa kaiken keskelle. Kiitos ❤️

Kuva: Hanne Manelius

Mitä tapahtui torstaina? Kaiken raastavan työkokeilurumban keskelle, mistä ihmeestä sitä iloa riittää? Niistä upeista ja ainutlaatuisista hetkistä, kokemuksista, joita saan kokea vammautumisesta huolimatta. Taitava nuori neito meikkasi ja loihti minusta kauniin. Sitten ystäväni, huipputaidokas valokuvaaja ikuisti hetkiä maalaismiljöössä. Heittäydyin hetkeen ja olin onnellinen siellä rauhaisassa maalaisidyllissä, unohdin kaiken muun...

Kuva: Hanne Manelius

Sain kokea jotain niin voimallista ja eheyttävää, kaunista ja korjaavaa. Minä jaksan taas hengittää päivästä toiseen, mielestäni karisivat turhat moskat pellolle. Oloni on kevyempi, mieleni vastaanottavaisempi kuulemaan haasteista, sisäisesti tunnen olevani henkisesti hiukan vahvempi... Mitä ihmettä? Näin on, valokuvauksessa on terapeuttinen voima ja olen saanut kokea sen jälleen. Tämä ei ole vain minun yksittäinen kokemus valokuvauksen voimauttavasta vaikutuksesta, vaan se on oikeasti palkittu sosiaalipedagoginen menetelmä, jonka on kehittänyt taide- ja sosiaalikasvattaja Miina Sillanpää.

Voimauttava valokuva -menetelmä

Se on levinnyt 2000 -luvun alusta vähitellen kaikkeen sosiaali-, terveys- ja opetusalan moniammatilliseen työhön. Menetelmä on lähtöisin lastensuojelusta. Kyseessä on valokuvamenetelmä, silti voimauttavan valokuvan työvälineenä on näkemisen tapa. Se kuinka tietoisesti voimme valita katsoa toisin ja nostaa kuormittavien asioiden sijaan näkyväksi ehjyyden, joka on haurasta, eikä sitä vielä ole oikeastaan olemassa.

Kuvausprosessin voima perustuu korjaaviin katseisiin ja nähdyksi tulemiseen. Kaikkein tärkein tavoite on, että yksilö löytää itsestään kyvyn katsoa itseään lempeämmin ja rakastavammin ja myös toisia ihmisiä kuuntelevammin ja arvostavammin. Tutustu lisää tähän aiheeseen, alla olevasta linkistä:

Maailman ihanin tyttö voimauttava valokuva

Kuva: Hanne Manelius

Minun kohdalla kuvaukset ovat yksittäisiä kertoja, mutta näen paljon yhtymäkohtia juuri tuohon Miina Sillanpään kehittämään menetelmään. Koen syvästi sen eheyttävän ja terapeuttisen voiman, se on paljon enemmän kuin "räpsitään vain kuvia huvikseen -oletus". Saan aidosti kokea, kuinka kolarin kolhimasta naisesta kuoriutuu jotakin kaunista ja koskettavaa. En pelkää edes valokuvausta, se on jotakin aivan uskomattoman käsittämätöntä. Ja mikä upea tunne, kun saa nähdä itsensä ja hyväksyä sellaisena, kuin on.

Kuva: Hanne Manelius

Sitä en tiedä, mitä ensi viikko tuo tullessaan. Ajattelen, että tuokoon mitä tuo, olen voimallisempi vastaanottamaan tulevat viikot. Minä selviän niin kuin on tarkoitus, kaikki etenee omalla painollaan. En ole aivan ehjä, mutta tarpeeksi vahva selviämään huojuttavista tuulista, pysyn sittenkin pystyssä. Enkä aio millään tavoin luovuttaa, matka jatkuu...

Kuva: Hanne Manelius

Erityiskiitokset Hanne ja Vilma, mutta kaikki muutkin upeat tukijoukot! Ilman teitä en olisi tässä tilanteessa, olette aarteita.

❤️:lla Minna

Kommentit

Suositut tekstit