Miksi olen tällainen aivovammainen?

Miksi minä? Miksi en kuntoudu kuin joku toinen aivovamman saanut? Miksi jokainen aivovamman kuntoutustarina on erilainen? Miksi minä en kuntoudu toivomalla tavalla? Näitä kysymyksiä riittää pohdittavaksi. Joku päivä miksi - kysymykset nousevat vahvemmin esille. 

Kuva: Hanne Manelius

Luin aivovammaliiton Aivoitus -lehteä, jossa oli upeita selviytymistarinoita. Aivovammautuneet kykenivät opiskelemaan, kouluttautumaan uuteen ammattiin. Voi, kunpa minäkin kykenisin, olisi niin paljon mielenkiintoisia asioita opiskeltavaksi. Niin paljon olisi nykypäivänä mahdollisuuksia, mutta minun voimat ja jaksaminen ovat rajalliset. Harmitus hiipi salakavalasti mieleeni, jopa syyllisyys sekä ahdistus. Päätin nostaa nuo miksi -kysymykset esiin neuropsykologin luona.

Neuropsykologini lohduttaa minua, että aivovamman oirekuva on aina yksilöllinen vaikka yhteisiä piirteitä löytyykin. Jokainen tarina on oma erityinen ja yksilöllinen. Kuntoutumistarinoita ei voi verrata, se on turhaa. Se aiheuttaa vain syyllisyyttä, huolta ja paineita. Juuri näitä miksi -kysymyksiä, että miksi ja pitäisikö minunkin...

Hän kehottaa minua suuntaamaan ajatukseni tulevaisuuteen, mikä se on aivovamman kanssa? Ja pohtimaan omia haaveita, toiveita ja visioita. Jos se ei ole työelämäpolku, niin muu polku, oma polkuni. Jokaisella aivovammautuneella polku on ihan erilainen. Neuropsykologini viittaa myös Aivoitus -lehteen, neuropsykologi Saija Moilasen artikkeliin.

Kuva: Hanne Manelius

Moilasen mukaan unelmat ja tavoitteet ovat yksi kuntoutumisen peruspilari. Toiveikkuteen liittyy optimistisuus, joka auttaa näkemään mahdollisuuksia ja ottamaan pulmat haasteina, joihin on mahdollista löytää ratkaisuja. Kun kiinnittää huomiota myönteisiin tunteisiin, ne alkavat kasvaa. Voit harjoitella optimismia niin, että kiinnität tietoisesti huomiota myönteisiin asioihin ja opit olemaan kiitollinen asioista, jotka ovat hyvin. (Aivoitus 3/2020)

Mitä tästä opin? Minun ei kannata vaipua liikaa miksi -kysymysten viidakkoon, vaan keskityn ennemmin tulevaisuuteen ja sen mahdollisimman tasapainoiseen rakentamiseen.  Siksi, että aivovamma on aina yksilöllinen. Aivot ovat hienomekanisminen tietokoneverkko, johon vaikuttaa niin monet asiat esim. mihin isku tulee, millä voimalla, miten. Minulla on lupa unelmoida, muista sinäkin! 
Kommentit

Suositut tekstit