Mieli ja keho käsikädessä

Haastavat ajat ovat jälleen todellisuutta, on vain jaksettava ja yritettävä rauhoittaa mieltä. Työkokeilusta on pari päivää taukoa, lääkäriaikoja sovittu ja jatko on vielä auki. Siinä raporttini työkokeilun osalta. 


Kivut jylläävät päästä alaspäin, tosin toispuoleisesti. Se on kummaa, kun vasen puoli on normaali kaikkine tuntoineen. Oikea puoli on puolestaan täysin vastakohta. Siinä sitä sitten onkin olemista ja ihmettelemistä. Minulle on ollut luontainen itseselvyys heti kolarin alkumetreiltä se, että fyysisten vammojen ohella myös mieltä pitää hoitaa. Olen ajatellut aina, että mieli ja keho kulkevat käsikädessä. Ihmettelen sitä, että miksi mielen hoito ja hyvinvointi meinaavat unohtua? Missä on ennaltaehkäisy? Sitten vasta tartutaan asiaan, kun ihminen voi todella huonosti ja on jo sairastunut. Tätä mietin silloin työelämässä ollessanikin jo, silloin kun olin itse terve ja paiskin hommia. Minä kohtasin työkseni ihmisiä ja työni oli auttamista. Olen työurani aikana auttanut ihmisiä oikeastaan vauvasta vaariin... Niissä tilanteissa näkyi myös mielenterveyden haasteet ja ongelmat.


Nyt, olen itse potilaana ja asiakkaana, minua auttavat ammattilaiset. Tämä mielen hoitaminen esimerkiksi minun tilanteessani, on ollut kyllä ennaltaehkäisevässä mielessä vahvasti itseni hartioilla. Hakeuduin itse työpsykologin vastaanotolle, jossa käytiin kolaritilannetta läpi. Olin ehkä vielä shokissa tapahtumista, mutta silti se oli suuri helpotus. Sain purkaa kuormaa ja matkaani sain keinoja selviytymiseen. Myöhemmin hakeuduin vielä henkilökohtaiselle terapeutille, neuropsykologin ja fysioterapian lisäksi. Olen puhunut paljon, jakanut tunteitani ja kokemuksiani. 

Myönnän sen, että aina ei ole helppoa ja auvoista. Vaikeina hetkinä, kun mieli tahtoisi kääntyä miinukselle, minulla on käytettävänä luotettava psykologi, jolle saan jakaa ajatuksia. Minulla on luotettavat rinnallakulkijat matkassa. Pidän sitä tärkeänä, koska mieli ja keho kulkevat totta tosiaan käsikädessä.


Luonto ja hiljentyminen ovat olleet aina osa minua, ne ovat myös matkassani jokainen päivä. Huonoina päivinä eivät jalkani kanna kovin pitkälle, mutta käymme useita kertoja Lucan kanssa luonnossa. Siellä mieli ja keho rauhoittuvat, saan voimaa jaksamiseen.  Rauhoittava musiikki ja runojen kirjoittaminen helpottavat myös tuskaista oloa hetkellisesti. Mitkä ovat sinun keinot hoitaa mieltäsi? Olen sitä mieltä, että ehdottomasti lääkehoidon rinnalle täytyy ottaa mukaan muita hetkellisesti helpottavia tekijöitä. Tämä juuri siksi, että mieli ja keho tarvitsevat ehjää kokonaisuutta yhdessä. Rakkaat kohtalotoverit, olemme kokonaisuuksia, tarvitsemme kokonaisvaltaista hyvinvointia taistelussa kipuja vastaan. 

Muutama ajatuksen aihe kipukroonikolle:

💚 Onko sinulla terapeutti, jolle voit luottamuksella jutella mieltä askarruttavista asioista?

💚 Liiku voimiesi mukaan, hakeudu luontoon.

💚 Lepää riittävästi.

💚 Opettele hiljentymään, rentoutumaan. Etsi       itsellesi luontevin tapa.

💚 Mieti, mikä olisi sinulle mukavaa tekemistä? Luova keino, toteuttaa itseäsi ja purkaa ajatuksia.

💚 Vertaistuesta voit saada ymmärrystä ja tukea.

💚 Älä jää yksin, hae herkästi apua.


💜 Jaksamista ja voimia 💜

Minna


✨✨✨✨✨✨✨✨

Keho on yhtä tärkeä kuin sielu niin kauan kuin olet maan päällä. Hoida sitä, ulkoiluta, ilahduta herkuilla ja terveyttä lisäävällä ruualla. Mene ihmisten keskelle ja luontoon.

Et voi muuttaa koko maailmaa, mutta itseäsi voit. Sen jälkeen on maailmakin muuttunut parempaan suuntaan.

Ruumis ja sielu virkoavat käsikädessä niin kuin ne yhdessä väsyvätkin. (Ritva Bergman)

 ✨✨✨✨✨✨✨✨


Kommentit

Suositut tekstit