Aivovamma - näkymätön harmi

Tässä viime viikot olen ollut vammani kanssa kasvotusten ja saan todeta konkreettisesti, miten olen muuttunut. Mikään ei ole enään kuin ennen. 


Minulla on uusi elämä ja se tuo mukanaan kovin monenlaisia, hyväksyttäviä, kipuilevia ja ymmärrettäviä asioita. Olen saanut viime viikkoina tutustua lisää itseeni ja tähän kummajaiseen nimeltä aivovamma. Samalla myönnän, että olen kovin alussa tämän tuttavuuden kanssa ja ehkä on parempikin, etten tiedä vielä aivan kaikesta. En saata tietää, mitä tämä aivovamma aivan tarkalleen merkitsee elämäni kannalta. Olen vieläkin sopeutumassa uuteen tilanteeseen, tutustumassa tähän tuottavuuteen, jonka kolarista sain. Tämä tilanne herättää niin paljon tunteita ja ajatuksia minussa. Se tuo aina vain lähemmäksi tosiasioita, joita minun tulee käsitellä, eikä painaa vain villasella.

Sain neuropsykologiltani lainaksi kirjan, jota olen pyöritellyt käsissäni ja sieltä täältä vilkuillut. Ja yhteen kohtaan pysähdyin, siinä kerrotaan ymmärrettävästi aivoista ja aivovammoista. Tietohan lisää ymmärrystä, siksi koin tärkeäksi kirjoittaa myös blogiin hieman tietoa aivovammasta. Tässä mainitsen vain suppeasti, koska aihe on laaja. Lisää tietoa saat tutustumalla aiheeseen, tämä käyttämäni lähde on selkeä kokonaisuus. Kansien väliin mahtuu paljon asiaa.

Mitä aivot tekevät?

Jotta ymmärrämme aivovamman vaikutuksia edes vähän, on tiedettävä, mitä aivot tekevät ja toimivat. Aivot tekevät aivan kaikkea. Aivomme ajattelevat, päättelevät sekä suunnittelevat, varastoivat muistikuvamme, valvovat kaikkia fyysisiä toimintojamme esimerkiksi kävelyä, puhumista, kuulemista, näkemistä, syömistä, nukkumista ja hengittämistä ja lisäksi ne valvovat kaikkia tunteitamme. 

Aivot ovat valvonta- ja komentokeskus, joka on yhteydessä koko kehoomme selkäytimen ja hermoston kautta. Aivot ovat pidemmälle kehittyneet kuin yksikään tietokonejärjestelmä. Emme ajattele äänetöntä palvelijaa normaalisti lainkaan, pidämme itsestään selvyytenä, että aivomme toimivat häiriöttömästi. Vasta tiedostamme aivojamme paremmin onnettomuuden jälkeen. Aivovamma saattaa vaikuttaa siten, että osa näistä selviöinä pitämistämme prosesseista ei tapahdukaan. (Pään vammat, Trevor Powell)

Mitä tapahtuu aivovammassa?

Aivovamma voidaan määritellä niin, että se on ulkoisten mekaanisten voimien elävälle aivokudokselle aiheuttama vaurio. Aivovammojen yleisempiä syitä ovat liikenneonnettomuudet, koti- ja työtapaturmat, urheilu- ja vapaa-ajan tapaturmat sekä väkivalta. Silloin kun aivoja ravistetaan rajusti, liike vahingoittaa herkkää yhteyttä hermosolujen lonkeroiden välillä, jolloin yhteydet solujen välillä katkeavat. Raju liike saa pehmeän aivokudoksen repeämän kallon etuosan alapuolella olevia teräviä luuharjanteita vasten, silloin usein vahingoittavat aivojen tärkeimmät osat; ohimo- ja otsalohkot. 

Auto-onnettomuuksissa syntyy kiihtyvyyden tai hidastuvuuden aiheuttamia vammoja. Aivojen iskeytyessä ensin eteenpäin, sitten taaksepäin ja kimpoavat kalloa vasten, silloin syntyy vaurioita ja ruhjeita aivojen etu- ja takaosaan. (Pään vammat, Trevor Powell)


Niinpä, alan taas yhä enemmän ymmärtämään sitä, miksi olen tällainen.  Tämä tieto selittää asiaa ja antaa oireille käsitystä. Olen kyllä näistä kuullut, mutta en tahdo sisäistää kaikkea kerralla. Kun löydän tietoa yhä uudelleen, se saa minut jäsentämään asioita aina uudestaan. 

Vaikka ruhje otsalla on parantunut ja muistona on vain arpi, silti aivoni eivät ole "ehjät". Sitä sinä enkä minä näe päällepäin, kysymys on näkymättömästä vammasta. Tämä tuottaa monesti harmia, kun joudut todistelemaan käyttäytymistä, poikkeavaa väsymistä ja muita oireita. Aivovamma on näkymätön harmi, näin voin todeta. 

Mutta hei! Ei elämää tietenkään pidä menettää aivovammalle, vaikka se suuri haaste ja ikävä näkymätön vamma onkin. Elämä jatkuu, niillä ehdoilla ja voimilla, mitkä ovat jäljellä. Asiat täytyy käsitellä ja hyväksyä, kun ei muutakaan voi.

Eteenpäin kohti parempia päiviä...

🌿 Terveisin 🌿

Minna


Kommentit

 1. Kiitos kun kirjoitat blogiasi. Tekstisi saa minut ajattelemaan asioita ja koskettaa minua. Se antaa minulle lohtua, uskoa ja toivoa. Runosi ovat ihania, todella uskomattoman kauniisti puet sanoiksi asioita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos kauniista sanoista:)
   Lohtu, luottamus, usko ja toivo ovat elämän kantavia voimia. Kaikkea hyvää sinulle. T. Minna

   Poista
  2. Kiitos, kuten myös sinulle.

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit