Pieniä tavoitteita ja hetkessä elämistä

Haikailetko sinä joskus jotakin, minkä olet kadottanut tai mistä et kykene enään suoriutumaan? Haluaisitko olla hän, kuka olet ollut? Onko sinut pysäytetty tavalla tai toisella? Onko elämä kolhinut sinua?

Minun mieleni valtaa joskus nämä kysymykset ja ajatukset. Etenkin työkokeilu on saanut minut mietteliääksi entisen elämäni suhteen. Joskus on päiviä, jolloin kaipaan sitä aktiivista aikaa. Sitä tunnetta, kun sain kiitettävän arvosanan yliopiston kurssista, pääsin mielenkiintoiseen koulutukseen, onnistuin haastavassa asiakastilanteessa tai työpäivän jälkeen menin suoraan ay: n kokoukseen. Tai vain sitä, kun jaksoin arkea ja hektistä elämää. 

Hetken märehdin ja ikävöin, kunnes totean ettei minun kannata. Se kuluttaa aivan liikaa voimia ja aiheuttaa mielipahaa. Silti välillä nuo ajatukset hiipivät varoittaen mieleeni. Se hetki on tuskallinen ja ahdistava. Silloin yritän tehdä jotain muuta mukavaa, mihin kykenen. Vaikkapa kirjoitan runon, maalaan tai otan kuvia. Mieli on jollain tapaa rauhoitettava, koska on aivan turhaa haikailla sellaista, mihin et kykene. Minun mottoni  on tähän tilanteeseen: "Ei kannata tavoitella taivaalta kuuta, kannattaa tyytyä vähempään. Sillä pääset paljon vähemmällä, ei ole niin paljon tuskia."

Työpaikan teams-palaveria kuunnellessa perjantaina, ajattelin: "kylläpä he puhuvat viisaasti, he ovat todellisia ammattilaisia." Jälkeenpäin tajusin, että olen itse ollut samanlainen ammattilainen. Ymmärsin siinä, ettei minusta ole enään samaan. Minun on tyydyttävä aivan muihin asioihin. Turhaan haikailen edes olevani yksi heistä.

Miksi ei kannata tavoitella sellaista, mihin et kykene? Minun kokemukseni myötä olen sitä mieltä, että on parempi rakentaa kivijalka huolella. Tehdä pienempiä välitavoitteita ja kuntoutuksen tavoitteita. Se säästää voimia, ei ole niin kuluttavaa ja ehkä se auttaa rakentamaan tulevaisuutta pitkäjänteisesti. Tarkoitan sitä, että esim. Lähdet toteuttamaan "suuria tavoitteita" kovaa ja rytinällä, ymmärtämättä kokonaisuutta, etenet nopeasti ja lopputulos saattaa olla vaikkapa se, että uuvut. Silloin kaikki murenee, kun voimavarat eivät riitä. Tarkoitan kivijalalla esimerkiksi mieltä, on ensiarvoisen tärkeää käsitellä asia tai tapahtunut kunnolla ja tarpeeksi, myös realistinen käsitys voimavaroista on tärkeää. 

Minä käsittelen ja hoidan mieltäni monella tapaa. Tässäkin totean, että yksin en selviäisi. Tarvitsen ammattilaisia tuekseni. Olen jotenkin ymmärtänyt tilanteeni ja voimavarani, se helpottaa. Jos mieleeni tulee jokin asia, puhun siitä herkästi psykologini kanssa. Se helpottaa, kun saa kerrottua mieltä askarruttavia asioita ja niille näkökulmia.

Mielestäni Ritva Bergman kirjoittaa hyvin ja osuvasti:

Entisiä parempia aikoja muistelevan on syytä muistaa, että elämä ei loppunut eiliseen niin kuin se ei myöskään ala huomenna. Elämä on tässä. Tänään.

Sille et mahda mitään, millainen elämäsi on ollut lapsena tai tähän mennessä. Eilisiä päiviä ei voi muuttaa. Mutta nyt sinä olet aikuinen, oman elämäsi hallitsija.

Et voi syyttää ketään tai olosuhteita. Nyt sinä järjestät itse itsellesi hyvän tai huonon elämän. 

Kaikki alkaa itsestä. Tänään on loppuelämäsi ensimmäinen päivä - se on kulunut mutta tosi lause. 

Myös sinulla on lupa onnistua.                              (Bergman, Pieni rohkaisukirja)


Niinä hetkinä, kun haluaisin olla hän, joka olin. Tavoitella sitä kuuta, johon en tule ylettymään. Pyrin laittamaan ajatukset laatikkoon, kannen kiinni ja laatikon hyllylle. Ajattelen niin, ettei ole aika haikailla suuria. Parempi on keskittyä juuri meneillään olevaan hetkeen ja siihen tosiasiaan, missä olen juuri nyt. Se on liian kuluttavaa ajatella suuria ja mahdottomia. Keskityn tähän hetkeen ja asioihin, mitä on meneillään. Kaikella on aikansa ja paikkansa.  Keskityn vaikkapa siihen, että saisin tehtyä onnistuneesti yksinkertaisen omenapiirakan perheen miehille ja olen siitä iloinen. Onnistumisen iloa tuo minulle se, ettei piirakka unohdu uuniin ja se näyttää maistuvan.

Kirjoitin näitä ajatuksia siksi, että kannustan esimerkeilläni myös sinua keskittymään juuri tähän hetkeen, tekemään asioita pieniäkin, kaikilla niillä on merkityksiä. Sinä riität ja kelpaat juuri sellaisena kuin olet. Ota rohkeasti tarvittaessa ammattilaisia tueksesi, he auttavat sinua, jotta pääset asioissasi eteenpäin. Parempi laatia pieniä tavoitteita ja saavuttaa ne, kuin syöksyä nopeasti suuriin tavoitteisiin ja lopulta epäonnistua.

Kaikella rakkaudella

Minna

 

Se, että on joutunut pysähtymään
Ja tullut pysäytetyksi,
se merkitsee niin paljon
ei edes sanoin kaikkea kertoa saata.
Se, että saa kokea ammattilaisten antamaa tukea ja apua,
huomata monimutkaiset hoitopolut
byrokratioineen, lakeineen
ja kaikkine hienoine järjestelmineen
saa silmät aukeamaan.
Se, että joutuu kasvotusten tosiasioiden
konkretian ja totuuden kanssa
satuttaa ja auttaa ymmärtämään.
Se, miksi olen tällainen niin erilainen,
sille löytyy selitys.
Se, että jaksan ihailla vaikkapa
pelargonian kukkia ja kauniita värejä
antaa minulle lohtua,
näen värit, aistin kauneutta, elän elämää.
Se, on jo paljon ja riittävästi.
Se on tarpeeksi juuri nyt
ja tässä hetkessä.

(Minna)

Kommentit

Suositut tekstit