Luontoterapiaa

Ihan totta, luonto hoivaa ja hoitaa aivan kokonaisvaltaisesti. Taas olen saanut tuntea sen, että tarvitsen rauhoittavia metsälenkkejä yhdessä Lucan kanssa. Minun mieleni, kehoni, aivoni ja oikeastaan koko keho tarvitsee sukellusta rauhaan ja hiljaisuuteen, luonnon uumeniin. 

Luca ja luonnon ihmeet

Käyn helposti ylikierroksilla, pää on hyvin levoton ja ajatukseni seilaavat  ristiin rastiin. En pidä tästä tilasta, sen vuoksi lepotauot ovat tärkeitä. Pitäisi malttaa ja ennaltaehkäistä tuota tilaa. Arvaat sen, ettei se vaan ole aina mahdollista. Siksi nuo metsälenkit Lucan kanssa ovat uskomattoman tärkeitä ja merkittäviä, ne rytmittävät ja rauhoittavat päivää. 

Se vain on niin voimauttavaa kulkea metsäpoluilla, haistella ja hengittää rauhaa. Toisinaan olen ajattelematta yhtään mitään, tyhjennän mieleni kaikesta moskasta ja kuljen yhdessä koirani kanssa. Se olemisen taito ei ole aina helppoa, mutta siihen harjaantuu. Uskon, että luonnossa saa mahdollisuuden oppia tuota olemista, kun kuuntelet hiljaisuutta ja aistit siinä hetkessä. Mekin pysähtelemme, katselemme ympärillemme ja on ihanaa huomata kuinka Lucakin nauttii siellä metsän kätköissä.

Kirjoitin joskus postauksen, jossa aioin lukea ostamani Kirsi Salosen kirjan, Mielen luonto. Myönnän, että en edelleenkään kykene keskittymään kirjan lukemiseen kannesta kanteen. Selailen ja pysähdyn johonkin kohtaan hetkeksi, näin tein tänäänkin. Eko- ja ympäristöpsykologi Kirsi Salonen kutsuu luontoympäristöön liittyvästä psyykkisestä kokemuksesta termejä elvyttävä ja terapeuttinen luontokokemus. Taustalla on ympäristöpsykologiset tutkimukset ja Salosen omat kokemukset. Kirsi Salosen mukaan elvyttävyyteen liittyy psyykkisen hyvinvoinnin ja terveyden vahvistaminen sekä mielenterveyden ennaltaehkäiseviä tekijöitä. Terapeuttista vaikutukset liittyvät kokemukseen, jossa psyykkinen ongelma tai kuormitus helpottuu tai paranee. Luontoympäristöllä ja luontoelementeillä, myös eläimillä on myönteinen vaikutus ihmisen terveydentilaan. Lisäksi luontokokemuksen kestolla on merkitystä sen vaikuttavuuteen. Jos kielteisiä oireita on jo olemassa, he helpottuvat pitempikestoisessa oleskelussa erityisesti kaupunkien ulkopuolella luontoalueilla. (Salonen 2010)

Tämä on niin totta, olen saanut itse henkilökohtaisesti sen kokea. Ehkä myös sinulla on omia kokemuksia, kuinka luonto hoitaa mieltä ja koko kehoa. Suosittelen ehdottomasti luonnon tarjoamaa hoivaa sen sijaan, että kaadat puoli purkkia lääkkeitä suuhusi ja olo on hetken kuluttua kahta kauheampi. Tarkoitan sitä, että maltillisuus lääkkeissä on viisautta, sillä on pidempikestoiset myönteiset vaikutukset. Tarpeelliset lääkkeet täytyy syödä, mutta esimerkiksi kroonista kipua ei saa oikein turrutettua kokonaan. Kivun kanssa on opittava elämään ja etsittävä myös muita keinoja rinnalle tueksi. Esimerkiksi juuri luontokokemukset. Jos alat kipua hoitamaan pelkästään lääkkeillä, kaadut kyllä helposti sänkyyn niiden vaikutuksesta. Tämä on minun mielipiteeni ja kokemukseni, itse uskon vahvasti siihen luonnon merkitykseen ja voimaan. 

Ihania ihmeitä - luonnon taideteoksia

Ei muuta kuin ulos luontoon katselemaan ihmeitä, mitä se meille tarjoaa. Älä jää sisälle, sillä koet paljon enemmän metsäpoluilla, järven rannoilla, kallioilla, synkässä metsässä, soilla ja marjamailla...


Kommentit

Suositut tekstit