Retkellä

Väsymystä on ollut ilmassa, olen nukkunut öisin ja päivisin. Olen jaksanut sinnitellen eteenpäin, päivästä toiseen. Muutamana päivänä otin akryylimaalit ja pyörittelin pensseleitä, syntyi valloittavia enkeleitä ja tekstejä. Ne on ollut piristäviä voimaa antavia kohokohtia. Lisäksi perjantai illan luontoretki mukavassa seurassa, sai minut voimaantumaan ja unohtamaan kaiken muun. Luonto, se on voimaantumisen kehto!


Meillä Keski-Suomessa on kieltämättä huikean kauniit maisemat, kun me vain muistaisimme antaa niille arvoa. Meillä on paljon luontokohteita, joihin kannattaa tutustua. Jos emännöit tai isännöit kesävieraita, aina ei tarvitse valmistaa seitsemän sortin tarjoamisia ja olla kotona. Mikä sen  hienompi idea, kuin viedä vieraat kivaan luontokohteeseen ja ottaa eväät mukaan. Siellä luonnon helmassa on kiva rauhallisesti kävellä, jutella ja ihailla maisemia. Retken kruunaa tietenkin hetki nuotion äärellä eväineen, kaikessa rauhassa. Kenenkään ei tarvitse stressata, kaikilla on lopulta voimaantunut ja mukava olo, luonto on tehnyt tehtävänsä. 


Missä olimme? 


Kapeenkoskenalue sijaitsee noin puolen tunnin päässä Jyväskylästä Pohjoiseen. Alue koostuu harju- ja koskimaisemasta, osa alueesta on yleistä virkistysaluetta. Jokaisella on mahdollisuus retkeilyyn jokamiehenoikeuksia noudattaen. Alueella on nuotiopaikkoja. Kapeenkoskenalue käsittää neljä erähenkistä koskea. Koskilla on mahdollista harrastaa kalastusta ja koskenlaskua. 


Huomionarvoinen seikka on se, että alueelle on valmistunut juuri esteetön ja hieno 130 metrin maalaituri Repenpolulle. Viihdetaiteiija Reino Helismaa on viettänyt nuoruutensa lähikylällä ja liikkui Kapeenkosken alueella tukkien uittoa katselemassa. Helismaan muistoa kunnioitetaan virran rantoja kiertelevän Repenpolun tavoin.


Kapeenkoski on ollut pakana-ajan palvontapaikka, josta se on muutettu kristillisten jumalanpalveluksien pitopaikaksi. Paikalla on pidetty jumalanpalveluksia jo 1400-luvulla. Kansantarinoiden mukaan paikalla on sijainnut kirkko 1500-luvun lopulla. Perinteen kunnioittamiseksi alueella sijaitsee nykyään suuri Honkaristi, jossa pidetään nykyäänkin kesäisiä kirkonmenoja. Alueella on myös muita kulttuurihistoriallisia kohteita.


Pääset tästä alla olevasta linkistä tutustumaan lisää alueen palveluihin:


Vieraamme viihtyivät ja nauttivat Kapeenkosken maisemista, meillä oli oikein upea ilta luonnon äärellä. Tämä on todella käymisen arvoinen paikka, me tulemme ihan varmasti takaisin. Ja viemme muitakin vieraita takuuvarmasti Kapeenkoskelle. Luonnon voima on sanoin kuvaamattoman arvokas, sen sain jälleen kerran todeta.


Tässä hyvä vinkki siis sinullekin, vie vieraasi lähellä sijaitsevaan luontokohteeseen perinteisen olohuoneessa istumisen sijaan!Retkiterveisin Minna


Kommentit

Suositut tekstit