Äitiyden ihme

Koin äitiyden ihmeen ensimmäisen kerran tasan 18 vuotta sitten. Ajatella, aika on rientänyt suorastaan vauhdilla. Sitä ihmettä olen saanut elää iloineen ja suruineen, onnistumisineen ja harmeineen. Ja se jatkuu koko elämäni ajan, äitiys ei koskaan katoa.  Se on lahja, jonka olen saanut. Tämän lahjan myötä minulla on suuri voima pysyä elämässä kiinni. Omat kipuni, murheeni jäävät taka-alalle, kun katselen lasteni elämää. Äitiyden voimalla nousen sängystä jokainen aamu, olemaan läsnä ja toivottamaan hyvää huomenta. 


Esikoiseni syntyi aivan toisenlaiseen maailmaan, niin kovin elämä on monella tapaa muuttunut. 
Sinun lapsuuteen ei kuulunut kännykät, tabletit tai muut älylaitteet, niistä ei silloin tiedetty mitään. Hiljaiseksi sinut sai vaikkapa antamalla avainnipun tai pienen kirjan, niitä ihmettelit ja katselit. Aikaa vietettiin pihalla, hiekkalaatikolla, kuraleikeissä tai ulkoiltiin rattailla. Lapsuudessasi piirrettiin ja askarreltiin paljon, tehtiin käsillä kaikenlaista. Sinua kiinnosti traktorit ja koneet, niitä katseltiin kirjoista ja lehdistä. Sinun lapsuuteen kuului videokasetit, joilta katseltiin muumeja, teletappeja ja Puuha Peteä. 


Rytmi oli lapsuudessasi tärkeää. Yleensä ulkoiltiin kolme kertaa päivässä ja joka päivä nukuttiin päiväunet, syötiin säännöllisesti ja nukkumaan mentiin tiettyyn aikaan. Mielikuvitusleikit olivat valloillaan, esimerkiksi pahvilaatikoista teit junan, suurin laatikko oli veturi. Sitä junaleikkiä sitten riitti useammalle päivälle. Kerran rakennettiin raivaussaha pitkästä kartonkirullasta ja laatikosta, metsää kaatui kummasti. Vielä kun sai päähän oikean metsurin kypärän. Olit innokas kalamies, saatoit tuntikausia viihtyä kalalla usein mummun kanssa. Myös mökkirannassa kalastelit. 

Se oli sitä aikaa, nyt olet nuori mies ja elämä edessäsi, astut aikuisuuden maailmaan. Olet kätevä käsistäsi ja ahkera tekemään oikeita töitä. Ihanaa on katsella iloisuuttasi ja huumorintajuasi, ne ovat kantavia taitoja myös tulevaisuudessa. 


Elämä, se on suuri seikkailu, johon ei ole karttaa tai ohjekirjaa. Se olisikin liian helppoa. Olet saanut eväät maailman myrskyihin, johon sinä sukellat. Onneksi aina ei ole myrskyä, mutta niihinkin saa varautua. Täysi-ikäisyys tuo vastuuta ja velvollisuuksia, joiden kautta opit yhä enemmän. Elämä onkin ikuista oppimista, vauvasta vaariin. 

Lapseni, kuljethan matkaasi avoimin ja luottavaisin mielin. Sinulle on annettu elämän avaimet taskuusi, toivottavasti käytät niitä järkevästi tarpeen tullen.  Sinulla on oma polku kuljettavana, minne se sitten ikinä viekään.  Me emme vanhempina voi, kuin toivoa sinulle myönteisiä tuulia elämän teillä. 


Kommentit

Suositut tekstit