Ollaan enkeleitä toisillemme

Minun ajatuksissani tämän arjen ja maailmanlaajuisten tapahtumien keskellä pyörii monenlaisia asioita, jotka seilaavat ristiin rastiin tunteista toiseen. Epäilen, että samoin tekee meidän monen ajatukset tällä hetkellä. Keskuudessamme on niitäkin kanssakulkijoita, joiden mieli järkkyy ja ahdistuksen tunteet purkautuvat tavalla tai toisella. Oikeuttaako mielen järkkyminen epäystävällisyyteen? Voiko räyhätä paha oloa toisille? Mitä on ystävällisyys? Pitääkö epäystävällisyyttä ymmärtää?


Minulla on mielessä paljon kysymyksiä, joihin ei ole täydellisiä vastauksia eikä varmasti yhtä oikeaa löydykään. Minä kannustaisin hakemaan apua ja keskustelemaan asioista, mikäli kokee ahdistusta ja pahaa oloa. Näissä tilanteissa ei pitäisi jäädä yksin. Yksinkertaisuudessaan puhelinsoitto luottohenkilölle saattaa olla riittävää, joskus tarpeen on ammattilaisten apu. Toisaalta ystävä ei ole "sylkykuppi", johon kaikki paha kaadetaan. Ymmärrät varmasti, mitä tällä tarkoitan.

"Ystävällisyys on kieli,
jota kuurot kuulevat
ja sokeat näkevät lukea"
(Mark Twain)

Sekin on luonnollista, että toisinaan on mielettömän helppoa olla ystävällinen. Joskus taas tuomitaan asiat ja ihmiset nopeasti tai omat ongelmat saattavat puskea ystävällisyyden syrjään. Silloin kun alamme tarkastella ja huomioida ystävällisyyttä tietoisemmin, vahvistamme ystävyyttä ja unohdamme tuomitsemisen ja turhautumisen.

Ystävällisyyttä on varmasti helpompi jakaa, jos kykenet olemaan itsellesi ystävällinen ja kohtelet itseäsi niin kuin rakasta ystävääsi. Itsestä on helpompaa löytää virheitä ja kritisoida. Muistammehan sen, että voimme rakastaa muita vasta, kun kykenemme rakastamaan itseämme juuri sellaisena kuin olemme. Miten sinä voisit olla itsellesi ystävällisempi? Varaisitko aikaa itsellesi esimerkiksi hiljaiseen mietiskelyyn? Tai juhlistaisitko aikaansaannoksiasi juuri tänään?

"Hyvä teko, pieninkään,
ei koskaan
mene hukkaan"
(Aisopos)


Tulevina aikoina varmasti hyviä tekoja tarvitaan, jotta selviämme haastavien aikojen ylitse. Pieni teko voi olla vaikkapa puhelinsoitto ja kuulumisien tiedustelu kaukana asuvalle läheiselle. Siitä ilahtuu hän ja myös itsellesi tulee hyvää mieli. Tarvitsemme nyt toisiamme, enemmän kuin koskaan. Ajattelen niin, että haastavina hetkinä on suotavaa kylvää ystävällisyyden siemeniä, koska niillä on parempi tulevaisuus kuin viskomalla epäystävällisiä jyviä.

Tulevina päivinä, viikkoina ja kuukausina tarvitsemme toisiamme enemmän kuin olemme ehkä ajatelleet. Olemmehan ystävällisiä läheisillemme, olemmehan enkeleitä toisillemme? Pienet valoa antavat sanat, kuulumisten kyselyt tekstiviestillä tai soittamalla ja kuunteleminen merkitsevät paljon. Välitetään kanssakulkijoista...

Kommentit

Suositut tekstit