Psykofyysinen fysioterapia

Täytyy myöntää, että minulla oli vahvoja ennakkoluuloja psykofyysisen fysioterapian suhteen. Kuvittelin itse hallitsevani keinoja, joilla hallita kipua. Ajattelin, että kykenisin taltuttamaan kipuja omin voimin. Tunnustan, että en tarkalleen ottaen tiennyt edes mitä kyseinen terapia pitää sisällään. Minä jopa kritisoin tätä mahdollisuutta, koska minulla ei ollut tarkkaa tietoa tästä terapian sisällöstä. Olen positiivisesti yllättynyt ensimmäisen kerran jälkeen ja kokemus oli miellyttävä. Tiedätkö sinä, mitä on psykofyysinen fysioterapia?


Ajattelemme ihmisen koostuvan kehosta ja mielestä. Nykyisin hyvinvointiajattelu sisältää ajatuksen, että myös mieltäkin on mahdollista harjoittaa. Käytetään termejä tietoisuus- ja läsnäolotaito. Ymmärrämme hyvin liikunnan merkityksen hyvinvoinnille, pikkuhiljaa alamme ymmärtää myös mielenharjoittamisen merkityksen vastaavalla tavalla. (Klemola 2014)

Väittäisin, että psykofyysinen fysioterapia on suurimmalle osalle vielä käsitteenä täysin vieras, myös minulle aiemmin. Psykofyysiseen fysioterapiaan erikoistunut fysioterapeutti tekee työtä ihmisen kehon ja mielen parissa, taustalla on psykofyysinen ihmiskäsitys. Keskeisintä on juuri ymmärrys kehon ja mielen vuorovaikutuksesta. Psykofyysisesta fysioterapiasta voivat hyötyä esimerkiksi mielenterveysongelmista, kroonisesta kivusta, traumoista tai uupumuksesta kärsivät. Asiakas saa selviytymiskeinoja ja ratkaisumalleja omien voimavarojen mukaisesti. (www.psyfy.net)

Sydäntäni lämmitti kun terapeutti kertoi minulle, että vähemmän on enemmän... Hän tarkoitti tilannettani, kroonistunutta pitkäaikaista kipua. Eli se ei auta kiputilanteeseeni, jos rehkisin kovasti kuntosalilla, olisin vain entistä kipeämpi. Sen sijaan, kun keskityn esim. tietoisuuteen, ja hengittämiseen rentoutuksen ja ohjattuun harjoitteisiin, siitä on suurempi hyöty mielelle ja koko keholle. Mielenkiintoista, eikö totta! Ja aivan sitä juuri, mitä olen myös itse oivaltanut. Tarvitsen tuekseni terapeutin, mutta samoja elementtejä olen oivaltanut jo itsekin.


Minun ajatukseni psykofyysisesta fysioterapiasta muuttuivat heti ensimmäisen terapiakäynnin jälkeen, koska nyt tiedän siitä oikeasti. Olin ennakkoon olettanut ja tehnyt itse johtopäätöksiä terapian suhteen, minulle ei kerrottu sisällöstä ymmärrettävästi, annettiin vain termi psykofyysinen fysioterapia.

Tässä taas yksi esimerkki siitä, että mitään ei kannattaisi olettaa etukäteen. Arvoisat ammattilaiset, potilalle / asiakkaalle kannattaisi aina kertoa, selittää ja perustella yksinkertaisesti asioita, koskee ne sitten terapiaa, lääkitystä, kuntoutusta tai ihan mitä vain.

Tätä hyvältä tuntuvaa, uutta terapiaa saan nyt joka toinen viikko huhtikuun loppuun saakka. Ihminen on kokonaisuus ja sen vuoksi tämä terapia "osui ja upposi" minuun, kokonaisvaltaisuus...

Kommentit

Suositut tekstit