Kuinka kohtaat kipukroonikon?Viime päivinä on kipu taas yrittänyt ottaa minua voimakkaasti haltuunsa, syynä siihen lienee monia. Sen olen huomannut, että esimerkiksi säällä on merkitystä suoraan kipuihin. Kipujen kanssa kamppailujen keskellä haluan muistuttaa muutamista asioista sinua, jos olet kroonisesta kivusta kärsivän ystävä tai työkaveri. Mielestäni tämä muistuttelu ei ole turhaa, vaan se auttaa ymmärtämään paremmin kipujen kanssa taistelevan elämää. Vinkkejä kipukroonikon kohtaamiseen; näitä asioita olen poiminut Helena Mirandan kirjasta "Ota kipu haltuun".

Ystävälle

Meistä kipupotilaista jokainen haluaisi elää ilman kipua tai elää sellaista elämää, jossa seuraava päivä olisi jotenkin ennustettavissa. Krooniseen kivun luonteeseen kuuluu kuitenkin ikävä kyllä se, että kivut saattavat pahentua ilman erityistä syytä. Siinä tapauksessa kipuileva ystäväsi voi perua tapaamisia ja yhteisiä menoja. Kaikesta huolimatta, pyydä häntä mukaan aina vain uudestaan ja uudestaan. Tiedätkö, että yksinäisyys on paljon pahempaa kuin syyllisyys, ettei kykene tapaamaan ystäviä niin usein kun haluaisi. Voitte myös pitää yhteyttä puhelimitse. Ethän loukkaannu, jos kipuilevalla ystävälläsi ei ole voimia puhua tai viestitellä, kun otat yhteyttä.

Saatat kokea ehkä avuttomuutta kivun edessä, koska jos sinulla ei ole kipua, et pysty ymmärtämään, miltä pitkäaikainen kipu tuntuu ja kuinka se hallitsee elämää. Älä huoli, vaikka et kykene samaistumaan, aina voi olla toisen tukena! Yritä säilyttää kannustava asenne, hyväksyntä, kuunteleminen ja läsnä oleminen toimivat parhaiten. Ystäväsi ei ehkä kykene kovin suuriin juttuihin, mutta esimerkiksi yhteinen metsäretki saattaa olla sopiva. Tärkeintähän on yhteinen ajanvietto. Huumori ja yhdessä nauraminen on oivallisia keinoja unohtaa hetkeksi kipu. Tai lähetä ystävällesi hellyttävä koiravideo, se toimii aina.


Työkaverille / esimiehille

Krooninen kipu ei tavallisesti näy päälle päin, vaikka olo olisikin tosi kurja. Pitkäaikaisesta kivusta kärsivä työkaverisi, ei välttämättä kerro olostaan. Puhumattomuus ei johdu siitä, etteikö kipuileva haluaisi jakaa asioitaan tai etteikö hän luottaisi. Tiedätkö, että oireille ja olotilalle ei aina tahdo löytyä sanoja. Kipukroonikko ei huonoina hetkinä välttämättä kykene samaistumaan pikkujoulujen tapahtumiin, matkakokemuksiin, vitseihin, lööppeihin jne.

Hänelle on saattanut pelkkä herääminen sinä aamuna olla iso asia. Kipuileva henkilö arvostaa, jos kysyt tilanteesta rauhallisella ja sopivalla hetkellä. Muistathan, että asiallinen ja levollinen suhtautuminen, hyväksyminen riittävät oikein hyvin. Työssäkäynti on työkaverillesi ehkä paljon tervehdyttävämpi kuin kärvistely kotona yksin kipujen kanssa. Miettikää yhdessä, että kuinka voisitte muokata työtä ja jakaa tehtäviä, että kroonisen kivun kanssa kamppaileva työkaveri saattaisi suoriutua edes osa-aikaisesti työstään. Työyhteisön tuki on korvaamaton, erityisesti huonoina päivinä. Hyvä on huomata se, että parempana päivänä kipukroonikko saattaa innostua ja hänen tulee helposti tehtyä likkaa, mikä saattaa johtaa kipujen pahenemiseen seuraavina päivinä. 

Hyvä on huomioida, että meille jokaiselle tulee elämässä aikoja, jolloin terveys takkuaa ja työkyky voi olla tilapäisesti alentunut. Saatamme olla joku päivä itse siinä tilanteessa, että tarvitsemme työkavereiden tukea. Senpä vuoksi on hyvä opetella joustavuutta ja näyttää myötämielistä asennetta osatyökykyisiä työkavereita kohtaan, jotta itsekin saisi tarvittaessa samanlaista tukea.


Kommentit

Suositut tekstit