Posttraumaattinen päänsärky

Sain tuliaisiksi Helsingin lääkärireissulta uuden diagnoosin, posttraumaattinen päänsärky. Tätä asiaa olen "mutustellut" muutaman päivän, koska ei se aivan helppoa ole saada lisää uusia terveyttäni koskevia asioita. Minua kyllä toisaalta helpottaa, kun löytää selityksiä oireilleni, mutta toinen puoli on sitten se hyväksyminen. Sitä tässä olen pohtinut, että minullako nyt tällainenkin? Ehkä tälle asialle löytyy sitten oikeanlaista apua, siispä toivoa on. Sain palautetta siitä, että olen löytänyt monenlaisia keinoja kivunhallintaan. Todellakin, olen yrittänyt monenlaista ja kaikenlaista, mutta kipua ei tietenkään saa kokonaan pois. Voin yrittää lievittää ja tulla kivun kanssa toimeen.


Olen tottunut hakemaan tietoa ja niin nytkin olen googlettanut tuota uutta diagnoosia, mitä se oikein tahtoo merkitä. Minä toisaalta tiedän sen, että tuo googlettaminen ei ole välttämättä ollenkaan edes hyvä juttu, mutta jostakin haluan edes vähän tietoa ammentaa. En mielestäni ole kovin paljon tietoa saanut juuri tuolla nimellä varustettuna. Tietoa löytyy enemmänkin posttraumaattisesta stressireaktiosta. Suomeksi posttraumaattinen päänsärky tarkoittaa vammanjälkeistä päänsärkyä.

Tiedän, että Olli Tenovuo (neurologian erikoislääkäri, neurologian -ja neurotraumatologian dosentti) on maassamme yksi aivovammojen spesialisti. Tenovuon mukaan aivovammojen jälkitiloissa joillakin potilailla päänsärky jää hyvin vaikeaksi oireeksi. Tämä ns. krooninen posttraumaattinen päänsärky on myös hoidollisesti usein ongelmallinen (Tenovuon kotisivut).

Samansuuntaista tietoa löysin myös toisesta artikkelista, kallovamman jälkeen 30-60% potee päänsärkyä ja noin puolella se häviää muutaman kuukauden kuluessa. Osalle kuitenkin jää posttraumaattinen päänsärky, sen syytä ei tunneta. (Soinila ym. (toim.) 2006. Helsinki. Duodecim)


Minä olen todellakin joutunut päänsärkyä kestämään yli kaksi vuotta, pieneen särkyyn on jo jotenkin tottunut. Suurempi kipu on sitten toinen asia, se tekee minut toimettomaksi. Monenlaisia lääkkeitä on jo kokeiltu, alku näyttää hyvältä, mutta sitten kipu puskee esiin kuin ihmeenkaupalla. Joten ehkä nyt saa täsmällisemmin oikeanlaista apua, kun tämä diagnoosi on määritetty.

Olisi kiva kuulla ajatuksia ja kokemuksia posttraumaattisesta päänsärystä, onko se sinulle tuttu juttu?  

Kommentit

  1. Ei ole minulle tuttu tämä, mutta kuulostaa ikävältä. Tehoaako tähän ollenkaan tavalliset kipulääkkeet? Todella ikävää varmasti elää tällaisen kanssa, mutta onneksi sait diagnoosin. Saa sitten sopivampaa hoitoa. Kovasti tsemppiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, vaihtelevasti tehoaa … täytyy myöntää että vaikutusta on mielellä, rentoutumisells JS kokonaisuudella. Ei saisi olla mitään ylimääräistä stressiä. Nuo lääkkeet lievittävät mutta eivät poista kipua kokonaan…

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit