Joulu saapuu

Ihan mahtavaa!  Monta viikkoa hukassa olleet silmälasini ovat löytyneet. Ihana mieheni löysi ne autosta, lokeron perimmäisestä nurkasta. Hieman kärsineinä, mutta tallessa. Yksi huoleni on poissa.  Tässä muuten juuri pohdin, että tulee se joulu vähemmälläkin hössöttämisellä ja stressaamisella. Ja olisi se tullut ilman silmälasejakin, ei olisi pölyt nurkissa näkyneet. Niin se on tullut aina ennenkin, eikä joulu ole kysellyt sitä, että onko kaikki paikat puunattu tai kaikki leivottu itse? Joulu hiipii ovesta sisään, asettuu taloksi ja tekee tunnelman vaikka vain kynttilöillä ja tonttukoristeilla.


Olen oppinut antamaan periksi ja toteamaan, etten kykene kaikkeen. Minä en urakoi keittiössä imellettyä porkkanalaatikkoa, hienoja lisukkeita tai monen sortin leivonnaisia. Minä en pääse kehuskelemaan sillä, että olen kaiken itse valmistanut. 

Silti se joulu, minun lempi juhla, saapuu meille. Saamme viettää tunnelmallista ja kiireetöntä juhlaa. Olen kysellyt pojilta, että haluavatko kinkkua vai kalkkunaa. Nuorimmainen toivoi molempia, siispä sitten. Laatikot kuuluvat myös meidän jouluun, samoin rosolli ja salaatit. Jälkiruoaksi on puolukka rahkaa ja torttuja. Usein hankin myös hyvää, kotitekoista ruisleipää.

Nämä kaikki saan valmiina ja aivan paikallisesta citymarketista. Laatikoita tuunaan voilla ja kermalla. Puolukkarahkan, tortut ja vihersalaatin teen itse. En häpeä sitä, että hankin jouluruuat valmiina. Onneksi on saatavana kaikkea kotimaista hyvää! Asiat on suhteutettava voimavarojen mukaan. Ei ole yhtään häpeä tunnustaa sitä, että ei käytä aikaa leipomiseen ja kokkaamiseen. 

Minusta pikemminkin on järkevää tunnustaa ja käyttää voimansa viisaasti. Ei ole mitään järkeä uuvuttaa itseänsä heilumalla keittiössä. Joulusta saattaa nauttia paremmin rentoutunein mielin. Minun on vain saatava kaikki hankittava paperille, jotta ne eivät unohdu kaupan hyllyille. Aion hankkia tuotteet pikkuhiljaa. 

Joulu todellakin tulee vähemmällä, pienesti ja malttaen. Maukasta ja herkullista kotimaista syömistä saa yllin kyllin kaupasta tai vaikkapa myyjäisistä. Tosin en ole jaksanut innostua myyjäisten vilinästä.


Meidän on mentävä kullekin sopivalla tavalla ja tyylillä, mikä kunkin elämäntilanteessa on se kulloinkin paras tyyli. Mikä parasta, silti meille kaikille tulee joulu. Halutessamme voimme nauttia tunnelmasta, kiirettömyydestä, joululauluista, kynttilöiden loisteesta ja hiljentyä joulun sanoman äärelle. 

Minua lohduttaa, että joulumieli ei synny työn määrästä juhlan eteen, vaan se tulee meille kaikille, niin halutessamme. Tervetuloa joulu kultainen, tuot mukanasi kiirettömyyden ja yhteistä aikaa toisillemme. Tuot myös pieniä yllätyksiä ja sitä aitoa joulun iloa.


Kommentit

 1. Kauniisti ja lämpimästi kirjoittuja ajatelmia toivosta ja elämän hyväksymisestä,kun oma tilanne muuttuu hetkessä, kyselemättä ja varoittamatta.
  Voimaa ja herkkyyttä olet kerännyt jostain uskomattoman paljon. Toivottelen hyvää elämää eteenpäin noiden eväiden kanssa.

  VastaaPoista
 2. Kiitos kauniista sanoista! Olen saanut syntymäpäivälahjaksi luonteen, josta vaikeassa elämäntilanteessa on apua. Kirjoittaminen on myös keino purkaa ajatuksia. Samoin kaikkea hyvää tulevaisuuteen myös sinulle!

  VastaaPoista
 3. Minulla on sitkeä sydän ja kirjoittaminen mikä saa ajatukset rauhoittumaan. Minäkin kärsin aina tuosta joulu stressistä. Tänä jouluna en jaksa, olen lapsesta asti joutunut tekemään joulun lapsuuden kodissani. Tyttäreni jotka ovat 33 ja 38 voisivat laittaa joulua niin että voisimme käydä heidän luonaan. Olen niin väsynyt kipuihin ja ahdistuksiin, sattuu niin kun olen niin yksin asioideni kanssa ja haaveeni aina haudataan. Olen toivonut vain kuolemaa itselleni. Rakas Minna Gröhn kiitos kirjoituksestasi. Olen iloinen sinun puolestasi että olet selvinnyt elämän koettelemusten keskellä ja näet Joulun valoa ja sen tuomaa ihanuutta ilman turhia hössötyksiä. Vähempikin riittää tuo joulu sydämessä on minulle Jeesus lapsen syntymä juhla. Joulun rauhaa toivon sinulle ja rakkaillesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä sanat liikuttivat minua, kiitos! Minä toivon sinulle myös valoa, iloa ja joulun aitoa rauhaa.

   Poista
 4. Halusin vielä lisätä että tuo sinun kirjoituksesi kosketti minua paljon. Olen joutunut aina suorittamaan kun anoppini vaati että kaikki pitää tehdä itse. Nyt ei tarvitse enää kun hän ei ole kyselemässä. Minä uskon että jos olisin nyt onnellinen niin jaksaisin tehdä vaikka mitä. Mutta elämä kun satuttaa ja on uupunut niin ei jaksa. Rukoilen Jumalaa että koskettaa sinun kipukohtia mitä on onnettomuudessa tullut. Siunattua Jeesus lapsen syntymä juhlaa. T.Birgit Vanhanen

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit