Kohtaamisia

Minä taas haluan sinua herätellä kirjoittamalla ajatuksiani, jotka liittyvät omiin kokemuksiini. Tänään minulla oli aika keskussairaalan kipupoliklinikalla. Minulla ei ole aiempaa kokemusta tai tietoa kipupoliklinikasta. Ja toisaalta on välillä vaikeaa ymmärtää sitä, että myös minä tarvitsen kyseisen poliklinikan palveluita. Ennätin hyvänä hetkenä jopa ajatella etten tarvitse kyseistä käyntiä. Sanoinpa jopa sen ääneen, jolloin eräs neurologi kannusti minua sinne menemään. Ja hyvä niin. Minä todella tarvitsen tukea myös kipuun liittyvissä asioissa, välillä minun on sitä vaikea itse ymmärtää. Yritän vain selviytyä itse sinnikkäästi päivästä toiseen.

Kuva; Tanja Koskinen
 
Aivan oikeasti, te arvokkaat ammattilaiset! Te ette ehkä tule aina ajatelleeksi työkiireiltänne sitä, että kuinka arvokasta työtä teette. Ja tärkein juttu on se, kuinka te kohtaatte potilaan tai asiakkaan. Siihen kannattaa todellakin satsata. Se on yhteistyön perusta. Muistakaa myös se, että teidän asenteet ja ennakkoluulot välittyy ja voi pahimmillaan saada tuhoa aikaan. Haluan muistuttaa tästä ehkä juuri siksi, että olen itse työssäni kohdannut useita asiakkaita. Ja nyt olen toisella puolella kokemassa käytännössä sitä, miltä tuntuu olla potilas tai asiakas. Nyt tiedän vasta aivan oikeasti tämän, kuinka suuri merkitys on kohtaamisella, se on luottamuksen perusta.

Minulla oli aivan upea käynti kipupoliklinikalla. Ammattilaiset olivat ystävällisiä, kipujen asiantuntijoita. Lääkäri oli perehtynyt asioihin, kuunteli minua ja ymmärsi. Hänellä oli aikaa minulle ja sain paljon tietoa. Sain myös konkreettista apua, lainaan stimulaattori -laitteen kivunlievitykseen. Sairaanhoitajat neuvoivat huolellisesti laitteen käyttöä. Myös jatkohoito sovittiin samalla. Olen tyytyväinen tämän päivän kokemukseen.

Kuva; Tanja Koskinen

Minulla on taas toivoa. Sitä on niin kauan, kun sydän lyö. Vaikeassa tilanteessa on mahdollisuuksia, vaikka se ei aina siltä tunnukaan. Jaksan olla tyytyväinen tämän päivän kohtaamisista. Haluan siksi muistuttaa teitä ammattilaiset tästä itsestään selvästä asiasta, joka monesti unohtuu kiireen keskellä. Minusta se ei saisi unohtua, vaan kohtaamisen taito pitäisi olla työn punainen lanka. Tämän päivän kohtaamisista olen niin onnellinen. Kiitos upeat ammattilaiset! Minulla on teidän ansiosta toivoa kipujen keskellä...

Tässä jutussa olen käyttänyt valokuvaaja Tanja Koskisen ottamia kuvia. Kaunis kiitos Tanja ihanista hetkistä, kun ikuistit metsän energiaa ja minut.

Kommentit

Suositut tekstit