Kauniita kansallispukuja ja kosken pauhua

Tänään oli taas ikimuistoinen päivä, jonka vietin yhdessä ystäväni kanssa. Tähän päivään oli meillä suunniteltuna kansallispukujen kuvausta Kapeenkosken idyllisissä maisemissa. Mirvalla oli itsellään Etelä-Pohjanmaan kansallispuku, jota halusimme käyttää. Orimattilan kansallispuvun sain lainaksi terapeutiltani. Joten meillä oli koossa hieno kokoelma. Nyt sinulla on tilaisuus päästä kurkistamaan kansallispukujen tunnelmiin...

Etelä-Pohjanmaan eli härmän-Isokyrön kansallispuku:
Kuvat: Mirva Arposuo

Puku on ollut yksi suosituimpia kansallispukuja. Pukukokonaisuus on aidosti eteläpohjalainen. Hameessa on paljon kangasta, se on taidokasta flammukuviota. Esiliina on vihreää silkkiä. Pukuun kuuluu kullattu helysolki. Aikuisen naisen pukuun kuuluu koppamyssy, joka on päällystetty punaisella silkillä ja kirjailtu. Tytöt voivat käyttää päänauhoja.
Kuvat: Mirva Arposuo


Orimattilan kansallispuku:Kuvat: Mirva Arposuo

Orimattilan kansallispuku on kiistelty vaate, koska sen 1930 -luvulla suunnitellut henkilö ei ole tiedossa. Liivihameen hamekankaassa on vihreällä pohjalla ohuimpia puna-sini-keltaisia raitoja. Punaisessa liiviosassa on kirjontaa, samoin kiinteässä punapohjaisessa taskussa. Tasku on reunustettu vihreällä kankaalla. Koruna on hopeinen levyriipus. Pukuun kuuluu huivi, joka on vaalea silkkiä.
Kuvat: Mirva Arposuo

En ole koskaan aiemmin pukenut ylleni kansallispukua. Miten ainutlaatuisia hetkiä sain tänään viettää. Miten hieno ja arvokas olo oli kantaa ylläni pukuja, jotka ovat varsinaisia käsityöläisten taidonnäytteitä. Kapeenkosken maisemat tarjosivat taas jälleen upeat puitteet kuvauksiin.

Päivän aikana kirjotin seuraavaan runon, joka kiteyttää meidän ajatuksia ja tunnelmia tältä päivältä.


Kiitos Mirva, meidän tapaamisellamme on aina merkityksiä ja oivalluksia. Asioita, jotka ovat meille juuri tarkoitettuja.

Kommentit

Suositut tekstit