Vertaisuudessa on voimaa

Ajatuksiani

Tänään minulla oli mahdollisuus tavata henkilö, jolla on myös kolarissa tullut aivovamma. Miten voimauttavaa oli jakaa omaa tarinaa ja kokemusta sekä kuunnella toisen tarinaa ja kokemusta. Molemmilla meillä yhteisenä nimittäjänä olivat kolari ja aivovamma. Totesin sen, että vain toinen aivovammainen voi täysin ymmärtää ja jakaa aidosti tietoa, kokemuksia ja tunteita.


Olen kyllä teoriassa tiennyt vertaistuesta ja sen merkityksestä, mutta on aivan eri asia kokea se itse käytännössä. Nyt vasta oikeasti tiedän vertaistuen merkityksen ja tiedän sen voimaannuttavana kokemuksena. Minulla on nyt oma kokemus asiasta. Se on aivan eri asia kuin se, että lukee asiasta oppikirjoista tai kuuntelee luennolla vertaistuesta toisen kertomana. 

Kahden tunnin keskustelujen jälkeen on kerrassaan  kevyt ja hyväksyvä olo. Asiaa olisi ollut vaikka seuraavaan aamuun saakka, jatkamme seuraavalla kerralla. Nyt on hyvä palastella asioita. Ja toisaalta oman tarinan kertominen palauttaa vahvasti mieleen tuoreet mielikuvat kolarin jälkeisestä ajasta niine kipuineen ja kolhuineen. Minusta se ei tuntunut kuitenkaan pahalta, koska olen alusta saakka ollut avoin tapahtumille ja kertonut tarinaani. En ole asioita peitellyt. Siitä huolimatta ajatukset ja mielikuvat siirtyvät hetkeksi niihin tuoreisiin tapahtumiin, sille en mahda mitään. Ne ovat osa elämän historiaani, se minun on pakko hyväksyä. Ne tapahtuvat vaikuttavat elämääni nyt ja tulevaisuudessa. On myös voimauttavaa kuunnella toisen tarinaa, jossa on samoja palasia. Silti jokainen tarina on yksilöllinen ja henkilökohtainen kaikkine tunteineen ja arpineen. Toisen tarinaa kuunnellessa sain uskoa ja vahvuutta vielä lisää. Ajattelen, että minäkin tulen selviämään, kun hänkin on selvinnyt. Vertaistuen merkitys on todella arvokkaan tärkeä.

Mielikuvitukseni lähti laukkaamaan ja mietin, että vertaistukea voisi käyttää laajemmin eri tilanteissa sosiaali- ja terveysaloilla. Jäin pohtimaan myös sitä, että miksi ei tarjottaisi vertaistuen mahdollisuutta paljon systemaattisemmin  jo alkumetreillä? Esimerkiksi minunkin tilanteessa sitä olisi voinut tarjota jo neurologian osastolla ollessani. Tämä minun tapaaminen oli ihan sattumaa, sillä sain kuulla henkilöstä tuttavien kautta. Otin yhteyttä itse häneen. Minun kahden tunnin kokemuksen perusteella voin kertoa, että kaikkein parasta ja arvokkainta on keskustelu saman asian kokeneen kanssa. Hän vain kykenee ymmärtämään ja jakamaan tietoa ja asioita syvällisemmin kuin henkilö, joka tietää teoriassa samat asiat. Hänen kanssaan voi keskustella esimerkiksi tunteista ja arjen haasteista syvällisesti ja hänen kanssaan voi jakaa asioita eri tavoin. Toinen ymmärtää.


Minun kokemukseni on, että vertaisuudessa on voimaa. Näihin tunnelmiin on hyvä päättää tällä kertaa ja toivotella sinulle levollista unta!

- Minna-

Kommentit

Suositut tekstit