Minäkö resilentti?

Lempeää perjantaiaamua kaikille tasapuolisesti! 

Haluan jakaa teidän kanssa hyvin mielenkiintoisen asian, ainakin minulle uuden ja mielenkiintoisen termin. Keskiviikkoaamuna ystäväni soitti ja kehotti pikaisesti katsomaan televisiosta ykköskanavaa. Siellä haastateltiin nuorta urheilija neitoa, joka oli loukkaantunut vakavasti kolarissa. Netissä surffaillessani törmäsin myös Ylen sivuilla artikkeliin, jossa oli haastateltu samaa neitoa. Vakavasta vammasta huolimatta hän ei ollut jäänyt surkuttelemaan tilannettaan, vaan hän sanoi olevansa elämään tyytyväinen. Tässä artikkelissa kysytäänkin, että kuinka on mahdollista selviytyä elämää mullistaneesta tapahtumasta ehjin mielin? Samassa tilanteessa moni olisi esimerkiksi masentunut tai katkeroitunut.


Artikkelissa kerrotaan, että nuoren neidon kaltaisille selviytyjille on olemassa psykologiassa oma termi - resilentti. Psykologi, psykoterapeutti Soili Poijulan mukaan resilentti ihminen kestää paremmin elämän vaikeita vaiheita ja pysyy toimintakykyisenä elämän äkillisissä muutoksissa. Itä-Suomen yliopiston dosentti, professori Hannu Kokin mukaan resilenttiä ihmistä voisi kuvata siten, että taipuu, mutta ei katkea. Resilenssiin vaikuttavat perimä ja ympäristö. Tutkimuksen mukaan voimme vaikuttaa myös itse siihen, kuinka resilenttejä olemme. Tästä artikkelista poimin asioita, kuinka voi vahvistaa itse kykyä selviytyä:

  1. Vietä aikaa läheisten kanssa. Resilentit ihmiset ovat sosiaalisesti taitavia, empatiakykyisiä ja tunneälykkäitä. Nämä taidot kehittyvät ihmiskontakteissa.
  2. Puhu ja pyydä apua. Resilenttejä ihmisiä yhdistää kyky pohtia mitä minulle ja minussa tapahtuu, ja kertoa ajatuksistaan muille.
  3. Pidä huolta fyysisestä kunnosta. Hyvä kunto auttaa jaksamaan kriiseissä niin fyysisesti kuin henkisesti. Lisätäkseen residenssiä, on pidettävä lepo, liikunta ja ravinto hyvässä tasapainossa.
  4. Keskity hyvään. Resilentti ihminen on realistinen optimisti. 
  5. Toimi arvojesi mukaan. Selviytymiskykyä lisää se, että toimii omien arvojensa mukaisesti.

Koko artikkelin voit lukea tästä: Yle.fi/aihe/artikkeli


Tutkin wikisanakirjasta mitä resilent tarkoittaa suomeksi. Englannista suomeksi käännettynä  se tarkoittaa joustavaa, kimmoisaa, sitkeää ja lannistumatonta. Ajattelin samalla hetkellä, että kuulostaapa niin tutulta. Tällainenhan minä taidan olla! Niin tuttua kerrassaan. Onpa eräät todennut, että minulla on lehmän hermot. Tämä oli asiana erittäin mielenkiintoinen, koska joskus olen heikkona hetkenä jopa pohtinut hiljaa itsekseen sitä, että pitäisikö minun suhtautua omaan elämäntilanteeseen toisin? Enkö osaa jotenkin suhtautua? Miten olen näin positiivinen tapahtuneeseen nähden? Tässä on asiaa ja teoriaa ja vastaus siihen, minä voin olla juuri aito minä ja suhtautua minun tavallani tapahtuneeseen ja tämän hetkiseen tilanteeseen. Olen resilentti, siksi toimin ja käyttäydyn niin kuin olen toiminut ja käyttäytynyt. Hannu Kokin sanoin: "Taivun, mutta en katkea".

Lämpimin ajatuksin


MinnaKommentit

  1. No niin, niinhän jo eilen kirjoitit, taipuu mutta ei katkea. 🙂 Just niin!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit