Mutsi kotona 24/7

Asioilla yleensä on kääntöpuoli, niin minunkin työkyvyttömyys- ja kuntoutusajalla. Olen vapaa työkiireistä, aikatauluista ja työelämän haasteista. Sen sijaan olen saatavilla kotona 24/7. Mutsi ei ole  kuormittunut työkiireillä, koulutuksilla, pitkillä päivillä, stressillä, työmatkoilla eikä Sotella. Minun matkani ovat pääasiassa olleet kaupan ja kodin väliä tai kodin ja kuntoutuspaikan väliä. Olen ollut läsnä ja saatavilla. Teinit tunnetusti kaipaavat omaa rauhaa ja viettävät paljon aikaa omissa huoneissaan. Minun pääasiallinen työni on ollut tehdä päivän lämmin ruoka, olla läsnä ja kuntouttaa itseäni. Välillä voimieni salliessa, olen saattanut esimerkiksi leipoa sämpylöitä tai pizzaa tai tehnyt puolukkarahkaa.


Uskon, että perusasioilla kuten säännöllisillä yöunilla, monipuolisella ruualla ja läsnäololla saavuttaa paljon. Vaikka teinit ovat isoja lapsia, tarvitsevat hekin säännöllisyyttä ja perusasioita hyvinvointinsa tueksi. 

Mutsi saattaa kyllä puhua ja höpöttää samoja juttuja, unohtaa asioita. Se on lähinnä teinejä naurattanut, toisinaan saattanut ärsyttääkin. Asia on otettu huumorilla. Puutteitakin löytyy, koska mutsi ei jaksa samalla tavoin, hän tarvitsee lepoa. Välillä nukkuu ja lepää kipujensa kourissa, ottaa kipulääkettä ja taas nukkuu.

Vaikeinakin aamuina tsemppaan ja huokaisen sitten, kun pojat ovat koulussa. Minulle on ollut alusta alkaen selvää, etten kuormita teinejäni omilla vaivoillani liikaa. Olen halunnut, että he voivat lähteä turvallisin mielin kouluun. Heidän ei ole tarvinnut olla mutsista liikaa huolissaan. En ole murehtinut sitä, etteivät lattiat kiillä puhtautta, matot ole pestyjä tai ettei pölyjä ole pyyhitty. Haastavassa tilanteessa on suhteutettava asioita, sopeuduttava ja oikaistava opituista rutiineista. Se on pakko, että selviää.


Nämä ovat olleet näin jälkeenpäin ajateltuna, osa tiimimme selviytymiskeinoja uudessa haastavassa tilanteessa. Tiimi sopeutuu, kun on ei ole vaihtoehtoja. Ja mikä parasta, minulla on kolme mahtavaa teiniä, jotka huolehtivat ja tekevät asioita itsekin. Mutsin huonoina päivinä ovat teinit ottaneet ohjat käsiinsä, vaikka kokkaamalla itse. Tästä tilanteesta emme olisi voineet paremmin selvitä. Äkillinen traumaattinen tilanne, joka järisytti koko tiimiä huolineen ja suruineen. Olemme siitä selvinneet niin hyvin, kuin on mahdollista. Teinit ovat voineet elää elämäänsä, mutsin terveydelliset haasteet eivät ole heidän elämäänsä liikaa horjuttaneet. Hyvä näin. Toki heidän mielessään varmasti on monenlaisia mietteitä ja ilta, joka muutti meidän elämää. Arki se on, joka monessa tilanteessa kantaa. Tästä on turvallista jatkaa kohti uusia haasteita.



Kommentit

  1. Huomaan nyt, että tosiaan olet julkaissut kirjoja, runoja, todella hienoa, onnittelut 🙂 En tiennyt sitä vielä kommentissani eilen. Keep going 👍

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit