Aivovammasta

Nyt olen vähän viisaampi ja tiedän, mitä tarkoittaa kun on aivovamma. Olen lukuisilla lääkärikäynneillä saanut tietoa sekä tutkimuskäynnit Taysin aivovammapoliklinikalla antoivat lisää informaatiota. Arvokasta tietoa olen saanut kokeneelta neuropsykologiltani, siitä olen kiitollinen. Hän on tukipilarina tässä uudessa tilanteessa.

Liikenneonnettomuudessa kaikki tapahtuu semmoisella rytinällä, ettei potilas kykene shokiltaan mitenkään kaikkea heti ymmärtämään. Pikkuhiljaa asiat valkenevat ja niitä on hyväksyttävä. Toisaalta aluksi oli sellainen olo, ettei oikein tahtonut ymmärtää sitä tosiasiaa, että juuri minä olin saanut kolarissa aivovamman. Yritin ulkoistaa koko asian, sitä tosiasiaa en valitettavasti päässyt karkuun. Tässä tilanteessa lohduttaa se tieto, että aivovamma ei ole älyvamma. Puhutaan vireyden säätelyn häiriöstä. Arvokasta tietoa olen saanut mm. Aivovammaliiton sivuilta, niitä kerta toisensa jälkeen olen lukenut. Uudessa tilanteessa on vaikeaa ymmärtää asiaa kerran lukemalla. Tieto  on siellä kirjoitettu hyvin selkeällä tavalla, ymmärrettävästi. Tässä linkki aivovammaliiton sivuille 


Kaikkein haasteellisinta on ollut se, ettei aivovamma näy päällepäin. Äkkiseltään ulkoisesti saattaa näyttää siltä, että olen toipunut hyvin. Vamma ja vika on aivoissa, pään sisällä. Se erehdyttää helposti. Minulla on ollut koko ajan avoin asenne tapahtuneeseen, en ole halunnut asiaa salata. Se on helpottanut minua itseäni, kun olen voinut asiasta reilusti puhua. Tapahtumalle en ole voinut itse mitään. Taysin aivovammapoliklinikan tutkimuksissa selvisi ja täsmentyi, kolarissa olin saanut keskivaikean aivovamman. Tieto toisaalta järkytti, mutta toisaalta se antoi tarkan tiedon aivovamman tilastani.

Ammattilaiset ovat sanoneet minulle, että kuntoutuminen vie aikaa. Minä en saa kiirehtiä työelämään. Siinäpä sitä, toisinaan mieleni tahtoisi edetä paljon nopeammin. Tulee päiviä, jolloin kuvittelen olevani jo hyvässä kunnossa, kunnes sitten jokin asia muistuttaa minua tilanteestani. Sellaista vuoristorataa, minun täytyy vain malttaa ja edetä rauhassa tätä arkea.

Kommentit

Suositut tekstit