Kipu vieras ystävä


Tämän päivän mietteitä sinulle. Kipu on todellakin outo kaveri, jota en ole täysin ymmärtänyt ennen kuin itse sellaisen sain vieraaksi. Nyt vasta ymmärrän, mitä elämä kivun kanssa oikeasti on. Mielestäni se on niin, ettei kipupotilaita voikaan täysin ymmärtää, jollei ole omakohtaista kokemusta. Kolarin jälkeen sain diagnoosin Myofaskiaalisesta kipuoireistosta, se on minun vieras ystävä. Minulle trauma on aiheuttanut hermopäätteiden ärtymisen. Tyypillisiä myofaskiaalisen kivun oireita ovat kivun lisäksi kireys, liikerajoitukset, muutokset voimantuotossa ja paineentunne. (https://www.terveysportti.fi/dtk/tyt/avaa?p_artikkeli=ttl01428).

Aluksi en ymmärtänyt, mistä oli kysymys. Kipu pääsi niin sietämättömäksi, että jouduin hakeutumaan päivystykseen. Siksi oikeanlainen kivun hoitaminen on tärkeää. Ymmärsin sen vasta erehdyksen ja kokemusten kautta. Kipua on lääkittävä oikein, silloin se pysyy hallinnassa.


Apukeinona minulla ovat lääkehoito, fysioterapia ja neuropsykologinen kuntoutus. Uskon myös siihen, että oman mielen hallinnalla on iso merkitys kipuihin. Kivut pysyvät ikään kuin taustalla. Olen huomannut sen, kun pidän ajatukseni muualla kivusta, en voivottele tai puhu jatkuvasti siitä, että olen kipeä. Ja suhtaudun elämään positiivisesti. Teen myös mielekkäitä asioita esim. lenkkeilen koiran kanssa, maalaan ja kirjoitan. Toki on huomioitava, että askareet on tehtävä kivun sallimissa rajoissa. Toinen päivä voi olla parempi kuin toinen. Myös säät vaikuttavat kipuihin. Minulle sopii paremmin lämmin. Se on vastakohta sille, mistä pidin. Aiemmin tykkäsin avantouinnista ja saunaan jälkeen vilvoittelin kylmässä. Olen ollut huono saunoja, nyt puolestaan sauna tekee hyvää. Siinä sitä on ollut opeteltavaa.

Tutustuin kirjaan kipu ja mieli. Myös Granströmin mukaan kivunhallinta liittyy mielen tapahtumaan. Kivunhallinnalla on tarkoitus minimoida kipukokemus sekä mielessä saada kipu mahdollisimman vähän elämää haittaavaksi. (Granström 2010: 115.) 

Näillä ajatuksilla tänään. Laitan sinulle luettavaksi muutaman runoistani, jotka olen kirjoittanut huonoina päivinä. Niinä päivinä, kun kipu on meinannut ottaa ohjat käsiinsä. Taistelin vastaan, en luovuttanut. Ethän sinäkään luovuta?

Kipu
sinä vieras ystävä.
Epämiellyttävä,
tuntematon.
sinua en tahtoisi luokseni.
Jos vain viipyisit
hetkisen.
Antaisit rauhan.
Kipu
jos jo matkaa jatkaisit.
Ilman sinua tahtoisin
nyt jatkaa.
Ehkä lähdetkin,
helpompi olisi niin.
Kipu
sinua ilman
voisin paremmin. (MG)
-------------------------------

Haaveet
kannattelevat,
luottamusta huomiseen
tuovat.
Kun hyvin käy,
toteutua saattavat.
Haaveet
lohdutusta ja rohkaisua
sydämeen heijastavat.
Kun oikein sattuu,
väsymys painaa.
Haaveet
niillä on lupa. (MG)
-------------------------------

Kommentit

Suositut tekstit