Auttajasta autettavaksi

Pienestä punatukkaisesta lettipäästä saakka olen ollut kovin auttavainen. Hoivasin pienempiä serkkujani, autoin äitiäni lastenhoidossa. Ala-aste ikäisenä kävin lähes päivittäin mummoani viihdyttämässä, hänen asuessa yksin. Nuorena neitosena lähdin Saksaan aupairiksi, minun vastuullani oli 8 kk:n ikäisen pojan hoitaminen. Selvisin 1,5  vuoden urakasta mainiosti. Olen ollut aina hyvin auttamishaluinen. Ei mikään ihme, vaikka opiskelin sosiaalialalla ja työuraa olen tehnyt sosiaalialan eri tehtävissä. Minulla on ollut hyvin vahva auttajan rooli.
Minä 

Mitäs sitten, kun kohtalo kuljetti ja jouduin onnettomuuteen. Sairaalasta, kun muistini taas toimii, on mielessäni tilanteita, mitkä jälkeenpäin huvittavat. Yritin olla ylireipas tilanteeseen nähden. Aluksi en millään halunnut ottaa vastaan autettavan roolia. Vahva ammattilaisen, auttajan rooli oli päällä. Se ei ollut mitään helppoa, kun asiat tapahtuivat niin nopeasti. Itse ei voinut tilanteelle mitään, olin shokissa. Muistan kuinka halusin auttaa vierustoveria, joka huuteli sängyssään. Yhtäkkiä tajusin etten voi, koska en päässyt sängystä ylös itsekään. Nämä asiat olivat pinnalla toistamiseen ja useampaan kertaan, kun jouduin esim. Jyväskylään neurologian osastolle. Esittelin jopa itseni tittelillä.  Sitten me sairaanhoitajan kanssa nauroimme yhdessä käytökselleni. Minulla oli vahvana edelleen auttajan rooli, juttelin potilaiden kanssa, meitä oli huoneessa neljä. Kun muut tarvitsivat apua, herkästi olisin auttanut.

Kaikenlaisia asioita joudumme kohtaamaan, aina ei ole helppoa sopeutua roolista toiseen. Nyt ihan huvittaa, mutta koville se otti sopeutua uuteen rooliin ja tilanteeseen. Haluan jakaa teille myös auttajasta autettavaksi ajatukseni. Voitte uskoa, etten näitä asioita ollut ajatellut ennen onnettomuutta.

Tämä oli ihan uusi näkökulma elämäni poluille. Nyt olen jo sinut tämän uuden roolini kanssa, kauan se kyllä kesti. Olen autettava, otan mielelläni vastaan kaiken avun. Teitä auttajat tarvitaan.
Yksi polku


Kommentit

Suositut tekstit